Leerkracht KSD genomineerd als beste leraar Nederlands

Leerkracht KSD genomineerd  als beste leraar Nederlands

Jan Enkels (derde van rechts) met enkele collega’s. Foto: hns

Diest -

Jan Enkels Van KSD is genomineerd als beste leraar Nederlands in België en Nederland. Hij geeft enkel les aan kinderen van vreemde origine met een beperkte kennis van het Nederlands.

Scholengroep KSD startte vorig jaar met OKAN voor kinderen die in de Nederlandse taal worden ondergedompeld. Niet evident voor leraars die de kinderen begeleiden. Jan Enkels doet dat met zo veel passie dat hij door de Nederlandse Radio 1 werd genomineerd als beste leraar Nederlands in België en Nederland. “Ik ben blij met de erkenning, maar het is ook onwennig”, zegt hij.

“Ik zie veel knappe dingen om mij heen gebeuren van collega's die de erkenning ook verdienen. Daarom relativeer ik dit graag. Een paar collega's hebben mij genomineerd, maar het had net zo goed iemand anders kunnen zijn.”

Jan Enkels viel vooral op met een project waarin hij de leerlingen gedichten liet schrijven in gebrekkig Nederlands. Daarna gingen ze samen met die kaduke teksten aan de slag, om er goed Nederlands van te maken. “Ik durf veel nieuwe dingen te proberen en ik doe dat met passie”, zegt hij. “Ik probeer ook heel dicht bij de echte wereld te blijven. Taal krijgt op die manier een praktische invulling.”

Ex-leerling Vincent Das studeert nu aan de filmschool in Brussel. Hij volgde meester Jan en maakte een tof filmpje. “We wilden naar de bibliotheek gaan, maar uiteindelijk deden we heel andere dingen” zegt Jan Enkels. “Ik speel graag in op impulsen. Die kinderen zijn heel dankbaar voor de geboden kansen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio