In cijfers: de 'verwestvlamisering' van Gent gaat aan hoog tempo door

In cijfers: de 'verwestvlamisering' van Gent gaat aan hoog tempo door

Zo'n negen procent van de Gentenaars is van West-Vlaamse origine. Foto: Stad Gent

Gent - Vorig jaar zijn er opnieuw meer dan 2.000 West-Vlamingen gemigreerd naar Gent. Dat blijkt uit de nieuwe bevolkingscijfers van de Stad Gent. Sinds 2014 is er sprake van een West-Vlaamse 'boom' in Gent.

De 'verwestvlamisering' van Gent zet zich door. Na het recordjaar 2016, maakten in 2017 opnieuw meer dan tweeduizend inwoners van West-Vlaanderen de sprong naar Gent, 2.052 welgeteld. Dat blijkt uit de nieuwe bevolkingscijfers die de Stad Gent maandag bekendmaakte.

Brugge (570) en Kortrijk (464) stuurden meeste inwoners naar Gent. Er kwamen vorig jaar vooral West-Vlaamse mannen naar Gent (1.024). 880 West-Vlaamse vrouwen verhuisden naar Gent.

Gent is al lange tijd populair bij de West-Vlamingen, maar sinds 2014 scheert de West-Vlaamse influx naar Gent bijzonder hoge toppen. "Sinds 2011 is er sprake van een kleine boom", zegt schepen van Bevolking, Sofie Bracke (Open Vld). "Al vier jaar op rij ruilen meer dan tweeduizend West-Vlamingen hun thuis in voor Gent."

"Volgens de cijfers wonen er momenteel 22.700 mensen in onze stad van West-Vlaamse origine (geboren in West-Vlaanderen, nvdr). Dat is goed voor negen procent."

De beweging is niet eenzijdig. 1.394 Gentenaars verlieten de stad en trokken naar West-Vlaanderen. Dat brengt het West-Vlaamse migratiesaldo naar Gent op 658. Voor elke West-Vlaming die erbij komt, verhuizen ook minstens twee Oost-Vlamingen en een halve Brabander naar Gent.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio