Na 15 jaar leegstand, branden en vandalenstreken eindelijk oplossing voor stadskanker

Zottegem -

Na vijftien jaar leegstand, twee uitslaande branden en heel wat vandalenstreken is er eindelijk een oplossing voor de stadskanker van het voormalige Onze-Lieve-Vrouw-College van Deinsbeke. In juli start een projectontwikkelaar er met de bouw van 68 appartementen, 2 handelsruimtes en 100 ondergrondse publieke parkeerplaatsen.

Met het project op de hoek van de Kasteelstraat en de Neerhofstraat slaat Zottegem twee vliegen in een klap: de stad creëert honderd extra parkeerplaatsen in het centrum van de stad én heeft meteen een oplossing voor de verloederde site van het oude college. Die was na vijftien jaar leegstand, twee uitslaande branden en heel wat vandalenstreken een echte stadskanker geworden.

Na 15 jaar leegstand, branden en vandalenstreken eindelijk oplossing voor stadskanker
Burgemeester Jenne De Potter (links) en schepen Peter Vansintjan zijn zeer blij met de oplossing die ze hebben gevonden voor de ‘stadskanker’. Foto: dvp

Sociaal woningproject

De site was oorspronkelijk eigendom van het bisdom. Tijdens de vorige legislatuur probeerde het gemeentebestuur er een sociaal woningproject van te maken, maar dat mislukte. Nieuwe onderhandelingen met het bisdom leidden ertoe dat Vanhout Projects de nieuwe eigenaar werd van de site.

Na 15 jaar leegstand, branden en vandalenstreken eindelijk oplossing voor stadskanker
De binnenkoer ziet er nu nog vervallen uit. Foto: dvp

Twee jaar

De kapitaalkrachtige groep, gespecialiseerd in grootschalige renovatie- en nieuwbouwwerken, leverde een ontwerp af dat werd gesmaakt in Zottegem. “De werken kunnen begin juli 2018 beginnen”, zegt schepen Peter Vansintjan (CD&V). “Alles zal zo’n twee jaar duren. We zijn uiteraard blij dat het na al die jaren van verloedering eindelijk zover is, en ook dat de buurtbewoners het ontwerp goed onthalen. Dat bleek alvast duidelijk tijdens de buurtvergadering.”

Ook burgemeester Jenne De Potter (CD&V) is overtuigd van de grote meerwaarde van het project. “Het is een mooi voorbeeld van een publiek-private samenwerking”, zegt hij. “Evident was het niet, want het pand heeft verschillende beschermde delen waarvan de Vlaamse dienst Onroerend Erfgoed wou dat ze in ere hersteld werden.”

Na 15 jaar leegstand, branden en vandalenstreken eindelijk oplossing voor stadskanker
Enkele simulatiebeelden van het project. Foto: dvp

Prestigieus project

“Dat is bijvoorbeeld het geval voor de vorm van het dak dat moet gereconstrueerd worden. Het is een prestigieus project geworden waarop ik alleen maar trots kan zijn.”

Het stadsbestuur van Zottegem kocht de ondergrondse parking voor 2,8 miljoen euro en zal die laten uitbaten door Besix die nu al verantwoordelijk is voor andere stadsparkings. “De honderd publieke parkeerplaatsen zijn ideaal voor de bezoekers van ons handelscentrum”, aldus nog De Potter. “Ze zullen 24 uur op 24 toegankelijk zijn, parkeren kan er ook zonder beperking in de tijd. De in- en uitrit komt in de Neerhofstraat. Voor voetgangers en fietsers komt er een rechtstreekse verbindingsweg tussen de Kasteelstraat en de Heldenlaan.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees