SP.A-lijsttrekker Rudy Coddens reikt de hand naar CD&V maar ... “Veli Yüksel ligt moeilijk”

Veli Yüksell (CD&V) wenst niet te reageren op de uitlating van Coddens. Foto: ISOPIX

Gent -

Tijdens het tweede kopstukkendebat, gisteren in het Pand, heeft Rudy Coddens (SP.A) opnieuw geflirt met CD&V, maar fractieleider ­Veli Yüksel moest het ontgelden. “Hij heeft het te persoonlijk gespeeld in de gemeenteraad.” Ook de afwezige ­Mathias De Clercq, op dienstreis in Canada, kreeg ervan langs.

“De knips zijn pestmaatregelen” (Anneleen Van Bossuyt, N-VA). “De Lijn werkt ondermaats” (Christophe Peeters, Open VLD). “Open VLD voert oppositie in haar eigen regering” (Johan Deckmyn, Vlaams Belang).

Het tweede kopstukkendebat in aanloop naar de verkiezingen, deze keer georganiseerd door de vakgroep politieke wetenschappen van de UGent, zorgde gisteren voor heel wat vuurwerk. Maar het was vooral Rudy Coddens die de show stal met enkele ferme uithalen. De lijsttrekker van het kartel SP.A-Groen zette zijn paringsdans met CD&V voort, al maakte hij meteen duidelijk de figuur van Veli Yüksel liever niet in zijn ploeg te willen.

“Ik ben gecharmeerd door het sociale programma van CD&V”, zegt Coddens. “Maar voor mij zijn ook de mensen die men in de ploeg wil steken, heel belangrijk. Als spelers niet bereid zijn om compromissen te sluiten, lukt het niet. Sommigen hebben het in de gemeenteraad nogal persoonlijk gespeeld. Veli Yüksel bijvoorbeeld ligt moeilijk.”

Na het debat zei de socialistische kopman vooral problemen te hebben met Yüksels stijl van oppositie voeren. “Hij heeft burgemeester Termont en andere politici te hard aangepakt, tijdens de Optima-affaire bijvoorbeeld. Op een gegeven moment was Yüksel de echo van Siegfried Bracke (N-VA). Hij wil trouwens zelf voluit voor een Zweedse coalitie (een centrum-rechts bestuur, nvdr.) gaan.”

Lijsttrekker Mieke Van Hecke (CD&V) nam akte van de uitspraken, Yüksel wenste achteraf niet te reageren.

Kabelbaan

Ook N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt wil voluit voor een Zweedse coalitie gaan. “Vlaams Belang en de socialisten zijn voor ons uitgesloten”, zei ze. Kan Groen dan wel? Dat zag Elke ­Decruynaere (Groen) dan weer niet zitten: “Het kartel splitst niet.”

Toch was het opnieuw het circulatieplan dat tijdens het debat voor het meeste vuurwerk zorgde. Daarbij kreeg zelfs Matthias De Clercq (Open VLD) een veeg uit de pan. De kopman van de liberalen was op handelsmissie naar Canada en liet zich gisteren vervangen door schepen Christophe Peeters. Toen die poneerde dat de mobiliteit de economie momenteel in de weg staat, schoot Coddens met scherp. “De Clercq is al zes jaar bevoegd voor economie maar het is vooral Peeters die daar de zaken bij elkaar heeft gebracht. Dát is de realiteit.”

Opvallend: Peeters verdedigde zijn kopman niet en gaf hem even later zelf een veeg uit de pan (zie kaderstukje). De schepen van Middenstand mag trouwens het meest opvallende voorstel van het debat op zijn conto schrijven: een kabelbaan in de zuidelijke rand van Gent. “Bedrijvenzones als het Eiland Zwijnaarde zijn momenteel te moeilijk te bereiken. Op De Lijn kunnen we nog twintig jaar wachten. Laat het ons zelf doen en out of the box denken.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio