Vinokourov en Kolobnev voor rechter na Luik-Bastenaken-Luik 2010

Vinokourov riskeert drie jaar cel voor gefikste koers, Belgisch proces begint vandaag

Vinokourov riskeert drie jaar cel voor gefikste koers, Belgisch proces begint vandaag

Foto: BELGAIMAGE

Vandaag begint in Luik het ­proces ­tegen ex-wielrenners Alexander ­Vinokourov (44) en Alexander Kolobnev (36). Ze worden beschuldigd van “private corruptie”: Vinokourov zou in 2010 liefst 150.000 euro betaald hebben aan Kolobnev om Luik-Bastenaken-Luik te winnen. Onderling mailverkeer bewijst dat, maar Vinokourov betwist de authenticiteit. “Die documenten zijn vervalst”, zegt zijn advocaat.

Koersen verkopen is zo oud als het wielrennen zelf, maar zelden komt er hard bewijs boven water. Er was een inschattingsfoutje van Michael Boogerd in 2006, toen hij op het Nederlands kampioenschap voor de camera aan medevluchter Sebastian Langeveld vroeg “of het nu in orde was”.

Alexander Kolobnev en Alexander Vinokourov gingen in 2010 nog een stapje verder: zij maakten een deal in de finale van Luik-Bastenaken-Luik, om die twee dagen later via mail te officialiseren. “Hier is alvast mijn rekeningnummer”, schreef Kolobnev. Vinokourov antwoordde: “Maak je geen zorgen over de overeenkomst, wacht gewoon nog even zodat ik het kan doen.” De betaling gebeurde ook niet met een ­envelopje onder tafel, wel per officiële overschrijving: eerst 100.000 euro op 12 juli 2010, dan nog eens 50.000 euro op 28 december.

Het parket begint vandaag dus met de wind in de zeilen aan de zaak voor de correctionele rechtbank van Luik. De officiële beschuldiging heet “private corruptie” en beide renners riskeren tot drie jaar cel én een boete van 350.000 euro.

Vinokourov riskeert drie jaar cel voor gefikste koers, Belgisch proces begint vandaag
Foto: © REPORTERS PRESS AGENCY

Lopende zaak in Nice

Beide ex-renners zullen niet aanwezig zijn op de rechtbank, maar laten zich vertegenwoordigen door hun Belgische advocaten. Voor Kolobnev is dat Guillaume Reynders, Vinokourov laat zich bijstaan door Jean-Louis Lodomez. Allebei vragen zij vandaag om de zaak uit te stellen.

Reynders is nieuw als advocaat van Kolobnev en wil tijd “om zich in te werken in het dossier”. Lodomez wil dan weer dat er eerst een uitspraak komt in een zaak die Vinokourov heeft lopen in Nice. Die is rechtstreeks gelinkt aan de omkoopaffaire en gaat precies over het uitgelekte mailverkeer tussen beide renners. “Die documenten zijn vervalst”, zegt advocaat Lodomez. “Met speciale software is ingebroken in de mailbox van meneer Vinokourov. Dat staat vast. Mijn cliënt heeft de ­authenticiteit altijd betwist.”

Vinokourov diende in Nice een klacht in voor computerfraude. Officieel tegen onbekenden, maar in eerdere verklaringen zou hij de naam laten vallen hebben van Aïdar Makhmetov, voormalig commer­cieel manager van het Astana-wielerteam.

Makhmetov, als sportman zeer succesvol in karate en Mixed Martial Arts, vocht in 2011 een machtsstrijd uit met Vinokourov voor de rol van algemeen manager bij Astana. De these van Vinokourov lijkt te zijn dat Makhmetov hem buitenspel wilde zetten en daarom inbrak in zijn computer.

De verdediging maakt zich sterk dat het de rechtbank zal kunnen overtuigen dat de mails vals zijn. “Mocht u de mails zien, dan zou u zelf vaststellen dat er vormelijke elementen niet kloppen.”

Blijft er nog het detail dat Vinokourov wel degelijk 150.000 euro overmaakte aan Kolobnev. Een transactie van bank ‘Crediet foncier de Monaco’ naar ‘BSI Locarno’. Dat legde Vinokourov eerder uit als “een lening”.

Gilbert winnaar

Mochten Vinokourov en Kolobnev worden veroordeeld, zou dat kunnen betekenen dat Philippe Gilbert alsnog winnaar wordt van Luik-Bastenaken-Luik 2010. Hij eindigde dat jaar pas vierde, maar ­Alejandro Valverde werd eerder al van de derde plaats geschrapt vanwege doping­gebruik. Of wielerbond UCI de uitslag aanpast, is de vraag. De zaak werd al in 2012 bekeken, maar dat bleef toen zonder gevolg. Vreemd genoeg “wegens onvoldoende bewijs”.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.