Parket en Kansspelcommissie openen onderzoek naar gokpraktijken Eupen

Parket en Kansspelcommissie openen onderzoek naar gokpraktijken Eupen

Dolle vreugde na de redding met matchwinnaar Toyokawa. Foto: Photo News

Het sportieve doek is gevallen, maar over de degradatiestrijd is het laatste woord nog niet gezegd. Na de beschuldigingen over matchfixing door Eupen en toenaderingspogingen door KV Mechelen duiken er nu ook verhalen op van gokpraktijken in de kleedkamer van Eupen. Na de onthullingen van onze krant zijn de autoriteiten in actie geschoten: de Kansspelcommissie en het parket openden intussen een onderzoek. Voor alle duidelijkheid: de verdenkingen gaan niet over de competitiematch tegen Moeskroen maar over eerdere feiten.

Zaterdagavond, minder dan 24 uur voor de ontknoping in de degradatiestrijd. Terwijl Eupen zich op afzondering op hotel in alle rust probeert voor te bereiden op de cruciale match van zondag, loopt er een vreemde tip binnen. “Twee van jullie spelers hebben ingezet op een nederlaag tegen Moeskroen”, meldt een anonieme bron.

Eupen haalt de twee bewuste spelers uit hun kamers en onderwerpt hen aan een ondervraging. Allebei ontkennen ze de feiten, waarna de club bij gebrek aan bewijzen geen verdere stappen onderneemt en de spelers gewoon in de selectie laat voor de match tegen Moeskroen.

Case closed? Zeker niet. Meerdere bronnen bij Eupen bevestigen ons immers dat er al een tijdje problemen zijn met spelers die gokken op hun eigen wedstrijden en zelfs op nederlagen van het eigen team. Erg subtiel gaan ze daarbij ook niet te werk. Zo zijn er al spelers in Eupen-trainingskledij in een lokale krantenwinkel/gokkantoor gesignaleerd om te gokken op wedstrijden, waaronder ook op hun eigen duels.

Aangezien Eupen een kleine stad is, verspreidden de geruchten zich snel en kregen ook de bevoegde instanties lucht van de zaak. Het parket in Eupen was gisteren karig met commentaar maar bevestigde dat het vorige week “bepaalde informatie” ontvangen heeft. Maandag werd een vooronderzoek gestart, vandaag schakelde het parket al over tot een officieel onderzoek.

Eupen ontkent slechts deels de beschuldigingen

Ook de Kansspelcommissie opende een onderzoek naar het gokgedrag van de spelers van Eupen, zo werd aan onze redactie bevestigd. Zij gaan bekijken of er aanwijzingen zijn dat de spelers gegokt hebben op eigen wedstrijden. De Kansspelcommissie werd wel niet verwittigd door sportinstanties over het mogelijke gokken op wedstrijden, het startte intussen een onderzoek. De commissie had eerder al vermoedens over gokpraktijken in de Oostkantons.

Eupen bevestigt dat het een gespecialiseerde firma inschakelde na de anonieme tip op zaterdag om de gokverhalen te onderzoeken. Toen werden geen onregelmatigheden ontdekt. Eupen ontkent dat er door haar spelers gegokt is op de laatste wedstrijd tegen Moeskroen. Op de vermoedens (o.a. van de Kansspelcommissie) dat spelers gokten op wedstrijden van de JPL eerder op het seizoen reageert de club niet.

“Eupen heeft altijd haar spelers aangereden om zich aan de strikte regels rond gokken te houden en nooit geld in te zetten op eigen wedstrijden. In dat opzicht werd ook een herinnering gestuurd in aanloop naar de wedstrijd tegen Moeskroen. Eupen moedigt elk initiatief aan om elke vorm van onregelmatigheid qua sportweddenschappen te ontmaskeren.”

Verdier verdacht

Bij Eupen heerst het sterke vermoeden dat KV Mechelen achter het telefoontje van zaterdagavond zit, als ultieme destabiliseringspoging vlak voor de ontknoping van de degradatiestrijd. Toen doelman Hendrik Van Crombrugge het na de 4-0 tegen Moeskroen had over “het laagste van het laagste”, bedoelde hij dus niet de vermeende toenaderingspogingen van KV via makelaars. Maar wél deze anonieme tip.

De spilfiguur in deze hele zaak is volgens Eupense bronnen Nicolas Verdier. De Franse spits, die door Eupen uitgeleend is aan KV, zou gevoelige informatie over zijn vroegere ploegmaats hebben gelekt, waarna KV met die informatie een bommetje wilde doen ontploffen bij de concurrent.

Bij KV wordt die insinuatie met klem ontkend en zeggen ze van niks te weten. Noch van de anonieme melding, noch van de rol van Verdier en noch van het gokgedrag in de Eupense spelerskern.

Voor Eupen werpt het gokschandaal een nieuwe schaduw op de redding van afgelopen weekend. De club houdt vol dat ze zich op puur sportieve wijze heeft gered, maar zit nu wel met een ander probleem. De spelers hebben een week vrij gekregen om te bekomen van de zenuwslopende degradatiestrijd. Voor sommigen onder hen dreigt die rust stevig verstoord te worden.

Ook nog dit: de gokverhalen staan totaal los van de situatie rond Mbaye Leye, die de laatste weken niet meer in de kern zat bij de Panda’s. Volgens onze info heeft hij niets met deze zaak te maken.

LEES OOK: Wie kan nu wat doen? KV Mechelen dient voorlopig geen klacht in

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.