Republikeinen besluiten: “Geen collusie” tussen campagneteam van Trump en Rusland

Republikeinen besluiten: “Geen collusie” tussen campagneteam van Trump en Rusland

De Republikeinse voorzitter Mike Conaway. Foto: AP

De Republikeinen in de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden hebben na ruim een jaar onderzoek “geen enkel bewijs van collusie, coördinatie of complot gevonden tussen het campagneteam van president Donald Trump en Rusland”, “alleen misschien wat slechte beslissingen” zoals vergaderingen als die waar de Russen negatieve informatie over Clinton beloofden te geven waar ze niet naartoe zouden moeten gegaan zijn. De Republikeinen zullen niemand meer ondervragen en het onderzoek afronden.

De inlichtingencommissie, gedomineerd door Republikeinen, presenteerde maandag in een persbericht zijn belangrijkste conclusies van het onderzoek naar Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Maar het zijn enkel de Republikeinse leden van de commissie die het ontwerp van het rapport met de conclusies hebben ondertekend, de Democratische leden werden niet betrokken.

De Republikeinen beweren ook dat ze geen bewijzen vonden van een voorkeur van Vladimir Poetin voor Trump in 2016 - in tegenstelling tot wat de inlichtingendiensten concludeerden. Die inlichtingendiensten beschuldigen het Kremlin er al langer van dat het zich ingemengd heeft in de kiesstrijd om de latere winnaar Trump te helpen zijn concurrente Hillary Clinton te beschadigen. Een speciaal aanklager en verschillende parlementscommissies onderzoeken of er daarbij afspraken waren tussen Team Trump en Moskou.

Trump postte het nieuws van de voor hem gunstige conclusie van de Republikeinen in de commissie – volledig in hoofdletters – op Twitter:

Het ontwerprapport wordt dinsdag aan de Democratische leden van de commissie toegezonden. Zij zullen de conclusies wellicht verwerpen. Ze beklagen zich al maanden over het partijdige onderzoek van de parlementscommissie en vinden dat nog niet alles onderzocht is en nog niet iedereen voldoende ondervraagd is. Democratisch commissielid Adam Schiff reageerde al dat “de meerderheid het belang van het beschermen van de president boven het beschermen van het land heeft geplaatst”.

Bovendien onderzoekt speciaal aanklager Robert Mueller nog steeds nieuwe sporen in het gerechtelijke onderzoek naar de mogelijke inmenging. Zijn vaststellingen zetten het Witte Huis steeds meer onder druk.

“Wij vonden geen bewijs van collusie en ik denk niet Mueller er zal vinden”, zei de Republikeinse voorzitter van de commissie Mike Conaway daarover. Volgens Conaway zijn de vermoedens van geheime afspraken op zijn best stof voor misdaadschrijvers als Tom Clancy. Het is dus ook fictie om geheime afspraken te vermoeden achter de ontmoeting van Trumps oudste zoon Donald Junior in juli 2016 met een Russische advocate die hem gevoelige informatie beloofde over Clinton. In de ruimte bevonden zich ook Trumps adviseur en schoonzoon Jared Kushner en gewezen campagneleider Paul Manafort.

Aanbevelingen om Russische bedreiging te verminderen

Volgens de Republikeinen leverden Russische bronnen wel “anti-Trump informatie” aan Clintons campagne. De commissie erkent bovendien dat de Russen sociale media gebruikten om verdeeldheid te zaaien, maar niet dat ze Trump probeerden te helpen winnen.

Het rapport doet ruim 25 aanbevelingen om de beveiliging van verkiezingen en de reactie op cyberaanvallen in de toekomst te verbeteren, en de “bedreiging van Moskou” en “bedreiging van Russische inmenging” te verminderen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees