Medewerker die dat verklaarde ook ontslagen

“Minister van Buitenlandse Zaken vernam via Twitter dat hij ontslagen was door president Trump”

“Minister van Buitenlandse Zaken vernam via Twitter dat hij ontslagen was door president Trump”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag zijn minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson aan de deur gezet. Dat liet Trump zelf weten in een boodschap op Twitter. Tillerson wordt vervangen door CIA-directeur Mike Pompeo.

Trump maakte het nieuws vanochtend zelf bekend via Twitter: “Mike Pompeo, directeur van de CIA, zal onze nieuwe Minister van Buitenlandse Zaken worden. Hij zal het fantastisch doen! Dank aan Rex Tillerson voor zijn dienst. Gina Haspel wordt de nieuwe directeur van de CIA, zij is de eerste vrouw die daarvoor gekozen wordt.” Haspel was tot nu toe plaatsvervangend directeur van de inlichtingendienst, maar komt dus permanent aan het hoofd van de inlichtingendienst te staan.

Mike Pompeo liet intussen in een statement weten dat hij Trump “enorm dankbaar is” dat hij de CIA mocht dienen, en voor de kans om buitenlandminister te zijn. “Het leiderschap van de president heeft Amerika veiliger gemaakt, en ik kijk ernaar uit om hem en het Amerikaanse volk te vertegenwoordigen bij de rest van de wereld”, zei Pompeo.

Trump had volgens bronnen het gevoel dat Tillerson hem niet meer steunde. Volgens Steve Goldstein, adjunct-secretaris voor Publieke Diplomatie, wilde Tillerson zelf wel in functie blijven. Hij zou zelf ook niet met de president hebben gepraat, en niet weten waarom hij aan de kant werd geschoven. Hij zou via het Twitter-bericht van Trump moeten hebben ontdekken dat hij de laan was uitgestuurd. Goldstein werd na die verklaring prompt zelf ontslagen, via de telefoon.

Volgens de versie van het Witte Huiszou Tillerson vrijdag al telefonisch gewaarschuwd zijn door stafchef John Kelly dat Trump van plan was hem te ontslaan, maar volgens Goldstein zei Kelly toen enkel dat hij “een tweet kon verwachten” van de president. In elk geval moet de buitenlandminister na dat gesprek nattigheid gevoeld hebben: hij kortte zijn trip naar Afrika in, waarna hij maandag weer in Washington arriveerde.

Tillerson zelf zegt dat hij dinsdagmiddag, ruim drie uur na de tweet, een telefoontje kreeg van Trump. Dinsdagavond gaf hij op een persconferentie meer uitleg bij zijn ontslag. Daarbij somde hij de verwezenlijkingen van het ministerie van Buitenlandse Zaken onder zijn leiding op, en gaf hij aan “er alles aan te zullen doen om een vlotte overgang te verzekeren”. Opvallend: hij bedankte diplomaten, secretaris voor Defensie Jim Mattis, en het Amerikaanse volk, maar de naam van president Trump kwam niet eenmaal ter sprake tijdens zijn persconferentie. Tillerson verklaarde dat hij op post zou blijven tot het einde van de maand.

“Minister van Buitenlandse Zaken vernam via Twitter dat hij ontslagen was door president Trump”
Rex Tillerson (links) en Mike Pompeo Foto: AFP

Gesprekken met Noord-Korea

De reden voor het ontslag van Tillerson is voorlopig nog onduidelijk. The Washington Post bericht dat Trump Tillerson wilde vervangen vooraleer hij gesprekken begint met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Vorige week raakte bekend dat de twee elkaar ‘voor eind mei’ zouden ontmoeten. Zo’n ontmoeting zou historisch zijn. Trump gaf dinsdag toe dat hij Tillerson niet geconsulteerd had voor die beslissing, en dat hij “die beslissing helemaal zelf” had gemaakt.

Trump zei intussen wel dat hij en Tillerson goed met elkaar konden opschieten, maar dat ze over bepaalde zaken van mening verschilden, “zoals bijvoorbeeld de Iran-deal. Pompeo en ik hebben wél hetzelfde gedachtenproces. We zitten op dezelfde golflengte. Hij heeft enorm veel energie en een enorm intellect”, klonk het bij Trump.

“Minister van Buitenlandse Zaken vernam via Twitter dat hij ontslagen was door president Trump”
Foto: AFP

Debiel

Eind vorig jaar waren er al berichten dat Trump vanwege hun meningsverschillen van plan was om Tillerson de laan uit te sturen. Hun relatie stond al enige tijd onder druk. Ook toen dook de naam van Mike Pompeo al op als mogelijke vervanger van de minister van Buitenlandse Zaken.

Bovendien waren de relaties tussen de twee sowieso al verzuurd nadat bekend raakte dat Tillerson president Trump tijdens een vergadering in juli een ‘debiel’ had genoemd. Trump zei achteraf dat het om ‘fake news’ ging, maar achter de schermen zou de president niet met die uitspraak hebben kunnen lachen. In september 2017 had Tillerson verklaard dat zijn ontslag nakend was.

Tillerson was in totaal 14 maanden Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken. Hij volgde John Kerry op, die onder president Obama Secretary of State was.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S