Britse gynaecologen lanceren vaginagids

Britse gynaecologen lanceren vaginagids

Foto: Shutterstock

Het Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG) heeft een vaginagids samengesteld om het verontrustende streven naar designervagina’s tegen te gaan. In de gezondheidsgids ‘So What Is A Vulva Anyway?’ wordt onder meer uitgelegd dat het heel normaal is dat vagina’s verschillend zijn.

In Groot-Brittannië is het bij jonge meisjes een trend om naar de plastisch chirurg te stappen om aan hun vagina te laten sleutelen. In 2016 lieten maar liefst tweehonderd tieners onder de achttien vaginale chirurgie uitvoeren om een zogenaamde ‘designervagina’ (lees: symmetrische schaamlippen) te bekomen. Meer dan 150 van die meisjes waren zelfs jonger dan vijftien jaar, zo blijkt uit cijfers van het National Health Service in het Verenigd Koninkrijk. Wellicht zijn er volgens het NHS veel meer meisjes die voor zo’n operatie kozen, maar van de ingrepen die worden gedaan in privéklinieken zijn geen cijfers beschikbaar.

Anatomische prentjes

Om deze verontrustende en vooral nutteloze hype tegen te gaan, heeft de Britse organisatie British Society for Paediatric and Adolescent Gynaecology nu een geïllustreerde gids uitgebracht die meisjes en vrouwen moet inlichten over de anatomie van de vagina en de risico’s die verbonden zijn aan labiaplastie, de verzamelnaam voor ingrepen aan de schaamlippen. “Er is absoluut geen wetenschappelijk bewijs dat labiaplastie ondersteunt. Bovendien is het risico op (blijvende) fysieke als psychologisch schade aanzienlijk. Na de ingreep is er een verhoogd risico op bloedingen, infecties, beschadiging van het littekenweefsel en verminderde gevoeligheid in de genitale zone. Vooral voor tieners die zich nog in de ontwikkelingsfase bevinden”, zegt gynaecologe en woordvoerster van het RCOG Naomi Crouch aan The Independent.

Verschillende vormen

 

“Deze gedetailleerde educatieve hulpbron zal jonge mensen helpen om hun vulva beter te begrijpen. Ze leren hoe deze zich ontwikkelt tijdens de puberteit, in de periode waarin ze zich zorgen beginnen te maken over hoe ze eruitzien of voelen. We hopen dat jonge vrouwen gaan inzien dat hun vulva uniek is en gedurende hun hele leven zal veranderen, en dat dit volkomen normaal is”, voegt Crouch eraan toe.

Corrigeer