Zeldzame witte dolfijn van de dood gered, maar hij zal nooit meer in het wild rondzwemmen

Zeldzame witte dolfijn van de dood gered, maar hij zal nooit meer in het wild rondzwemmen Video: Facebook

Een witte dolfijn die in september 2017 aanspoelde in een baai van de Golf van Alaska is er na meer dan 160 dagen onafgebroken verzorging weer helemaal bovenop. Toen het pasgeboren kalfje strandde, zag het er slecht uit voor de bedreigde dolfijn, maar door de goede zorgen van het Alaska SeaLife Center werd het dier weer sterk en gezond. De dolfijn zal echter nooit meer kunnen worden vrijgelaten, maar zal zijn dagen met soortgenoten doorbrengen in een dierenpark in Texas.

De verzorgers van het SeaLife Center in Alaska konden vorige week met heel veel trots aankondigen dat de witte dolfijn, die ze Tyonek doopten, na 159 dagen en meer dan 7000 uren non-stop verzorging weer helemaal gezond is. De toekomst van het zeldzame dier zag er in september 2017 echter heel wat minder rooskleurig uit, toen hij werd ontdekt nabij Cook Inlet, tevens de regio waar die soort witte dolfijnen naar wer vernoemd. Tyonek was ernstig verzwakt en ondervoed, en moest door een heel team dierenartsen worden verzorgd.

De zwakke dolfijn kreeg eerst sondevoeding, tot hij sterk genoeg was om van een flesje te kunnen drinken. Maar zelfs toen was het nog niet zeker of de dolfijn de volgende dag ging halen, of om in het de woorden van een van zijn artsen te zeggen: “Als we het over het helpen van een extreem zeldzame Cook Inlet witte dolfijn hebben, is elke dag een overwinning.” Maar Tyonek is een vechter en drie maanden later was hij al sterk genoeg om naar een groter zwembad te verhuizen en werd hij al iets zelfstandiger.

“We zijn verrukt dat Tyonek blijft groeien en aansterken”, aldus dokter Tara Riemer van het Alaska SeaLife Center. “Vijf maanden geleden zag het er nog heel slecht uit toen we de ondervoede en verzwakte dolfijn op het strand vonden. Het is een lange, moeizame reis geweest, maar we zijn erg dankbaar voor alle hulp en steun die we kregen.”

Na zeven maanden van intense verzorging, werd de dolfijn speelser, sterker en kreeg hij er heel wat gewicht bij. Toen hij de laatste keer gewogen werd, woog de 177 centimeter lange dolfijn al 117 kilogram en hij vreet vis alsof het een lieve lust is. Toch is er ook slecht nieuws: de Amerikaanse overheidsdienst die onder andere toeziet op het leven in de oceanen rond het land besliste dat de witte dolfijn niet meer in het wild kan overleven. Hij zal dus nooit meer vrijgelaten worden.

Sociale ontwikkeling

Na een lange zoektocht naar een permanente verblijfplaats voor het dier, werd er gekozen voor SeaWorld in San Antonio. Het dierenpark in Texas is de beste plaats voor de witte dolfijn om te gedijen omdat er verschillende vrouwelijke en mannelijke dolfijnen verblijven. Contact met soortgenoten is immers belangrijk voor de sociale ontwikkeling van de speelse Tyonek. De jonge dolfijn is intussen aangekomen in zijn nieuwe verblijfplaats en werd daar herenigd met curator Scott McCoy, die het dier hielp verzorgen toen hij pas was ontdekt op het strand.

“Hij is meer dan 45 kilogram aangekomen sinds de laatste keer dat ik hem zag”, aldus McCoy. “Voor hem kunnen zorgen toen hij pas was gevonden als pasgeboren kalfje, was een van de beste momenten uit mijn carrière. En ik ben ervan overtuigd dat hij talloze mensen zal inspireren om wilde dieren en hun natuurlijke omgeving te beschermen.”

Volgens een onafhankelijk Amerikaans agentschap dat zeezoogdieren in kaart brengt, leven er nog minder dan 350 Cook Inlet witte dolfijnen in het wild. Ze leven voornamelijk in het subarctisch gebied Cook Inlet, zoals de naam van de ondersoort al doet vermoeden. Het aantal van deze bijzonder zeldzame dolfijnen daalt nog steeds en het voortbestaan van de soort is ernstig in gevaar door de visserij, vervuiling en de aanwezigheid van de mens.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees