Nieuw initiatief ter bescherming van demente bejaarden: de halte voor de bus die nooit komt

Nieuw initiatief ter bescherming van demente bejaarden: de halte voor de bus die nooit komt Video: ATV

Ekeren -

Mensen met dementie kunnen de eerste maanden dat ze in een zorgcentrum verblijven “wegloopgedrag” vertonen. In Hof De Beuken in Ekeren hebben ze daar iets op gevonden: hen een gevoel van vrijheid geven door in een bushokje of echte busstoelen plaats te nemen. “Zo hebben ze het gevoel dat ze nog steeds weg kunnen.”

Een bushokje of echte busstoelen plaatsen in woonzorgcentra om dementerende mensen te beletten dat ze weglopen, het is een trucje dat echt wel lijkt te werken. In Hof De Beuken in Ekeren wordt er volop met het initiatief geëxperimenteerd en kunnen bewoners een ‘bus nemen’ die door Ekeren rijdt, maar dan op een scherm op de gang van het centrum.

“De eerste drie, vier maanden hebben veel van de bewoners hier een wegloop- en dwaalgedrag”, vertelt Marianne Van den Broeck, een verpleegkundige van Hof De Beuken, die gespecialiseerd is in dementie. “Ze willen hier weg. Dus bieden we deze bus aan en dan hebben ze het gevoel dat ze weg kunnen.”

De bus staat vlakbij de lift, omdat bewoners daar voorbijkomen als ze willen weglopen. Buiten staat ook een bushokje, maar daar zal nooit een bus passeren, al zitten er af en toe mensen op het bankje. “Ze gaan niet onbegeleid naar buiten, maar kunnen soms wel wegglippen, via de lift met bezoekers. Dan komen ze nog altijd terecht op privéterrein en zien ze het bushokje.”

In de hoop dat er snel een bus passeert, gaan mensen met dementie in het hokje zitten wachten, waardoor de bewoners veilig in de buurt van het centrum blijven.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees