Syriëganger die cipier te lijf ging met plank en invalide maakte moet geïnterneerd worden

Syriëganger die cipier te lijf ging met plank en invalide maakte moet geïnterneerd worden

Foto: RR.

Hasselt / Ledegem -

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft dinsdag de internering bevolen van een 25-jarige man uit Edegem, die in de gevangenis van Hasselt een cipier lelijk toetakelde. Hij mepte de cipier met een plank van zijn lattenbodem, waaraan een schroef bevestigd was. De schroef stak een viertal centimeter uit. De cipier liep een blijvende invaliditeit van 3 procent op. De rechtbank wees het slachtoffer een schadevergoeding van bijna 15.300 euro toe.

De beklaagde verbleef op 24 mei 2015 op de afdeling verhoogde veiligheid in de Hasseltse gevangenis. Hij mocht zijn cel verlaten wegens bezoek. Toen de cipier aan de deuropening verscheen, greep de jongeman plots naar de plank en begon hij het slachtoffer te slaan. Die kon de eerste klappen met zijn armen afweren, maar dan incasseerde hij toch enkele slagen op het achterhoofd. Na de feiten was de cipier vier maanden werkonbekwaam.

De man uit Edegem was in maart 2015 onderschept toen hij vanuit Turkije vermoedelijk naar Syrië op weg was. Hij werd aan ons land uitgeleverd en vervolgens aangehouden en opgesloten door een onderzoeksrechter. Hij kwam in de gevangenis van Hasselt terecht.

Intussen werd hij overgebracht naar een psychiatrische instelling in Bierbeek. Een gerechtspsychiater oordeelde dat de man een geestesstoornis heeft, waardoor hij zijn daden niet kan controleren. De schadevergoeding voor de cipier kan nog oplopen, omdat de rechtbank voorbehoud verleende voor toekomstig inkomstenverlies en eventuele medische behandelingen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees