Knap resultaat maakt keuze voor Benoot niet makkelijker: “Klassiekers of rondes? Nee, ben niet wijzer geworden”

Knap resultaat maakt keuze voor Benoot niet makkelijker: “Klassiekers of rondes? Nee, ben niet wijzer geworden”

Foto: BELGA

Tiesj Benoot reed een bijzonder knappe tijdrit op de slotdag van Tirreno-Adriatico: hij sprong in het klassement nog over toppers als Adam Yates, Davide Formolo, Rigoberto Uran en Mikel Landa en werd uiteindelijk vierde in het eindklassement. Met de trui van beste jongere erbovenop. Na zijn zege in de Strade Bianche is zijn voorjaar nu al geslaagd, maar toch heeft die supervorm ook nadelen. Want wat is hij nu: een man voor de Vlaamse klassiekers, een man voor de Waalse klassiekers of toch een ronderenner? “Nee, op dat vlak zijn we niet wijzer geworden”, lacht hij.

LEES OOK: Kwiatkowski wint Tirreno-Adriatico, Benoot eindigt op vierde (!) plaats in eindklassement en is beste jongere

Hoewel Benoot op een nat wegdek zijn tijdrit moest afhaspelen, reed hij een sterke race tegen de klok. Was het de chrono van zijn leven?

“Dat weet ik niet, qua waarden zal het zeker wel in de buurt komen”, reageerde hij na de finish. “Ik heb nochtans niet veel risico’s genomen want ik was in de Eneco-Tour al eens gevallen in de tijdrit omdat het had geregend. We hebben in laatste instantie nog andere tubes gestoken en in de bochten moest ik echt vol in de remmen. Maar mijn concurrenten moesten ook in de regen rijden, het was dus een eerlijke strijd. En dan is het uiteraard positief dat ik die mannen kan kloppen.”

“Ik wilde gewoon mijn witte trui veiligstellen en mijn plaats in het klassement vasthouden”, aldus Benoot. “De kans dat ik het jongerenklassement zou winnen, was groter dan dat ik nog een plaatsje zou winnen in de stand. Ik gaf mezelf 50-50 kans. Dat ik hier vierde word in het eindklassement is voor mij toch ook wel een verrassing, zeker omdat we in de ploegentijdrit 58 seconden verloren. Daarna was iedereen een beetje ontgoocheld, maar nu ben ik heel tevreden.”

“Bij Sky zou ik mijn kans niet mogen gaan”

laden.....
Benoot strandde op een dikke halve minuut van het podium. Voor hem stonden met Thomas, Caruso en Kwiatkowski enkel mannen van sterke ploegen als Team Sky en BMC die ook in de ploegentijdrit tijd konden pakken. Lotto - Soudal finishte toen op 58 seconden van BMC, dat de ploegentijdrit won.

“Er zijn ook veel renners uitgevallen met pech, hé”, nuanceert Benoot echter. “Denk maar aan Dumoulin, Kelderman, Yates en Roglic... Maar inderdaad, met een goede ploegentijdrit had ik tweede kunnen worden. Maar we hebben als ploeg alles gegeven die dag, en het voordeel bij Lotto-Soudal is dat ik voluit mijn kans mag gaan. Bij Team Sky zou ik inderdaad een betere ploegentijdrit kunnen rijden maar zou ik zelf mijn eigen kans niet mogen gaan.”

“Nee, we zijn niet veel wijzer geworden”

Dat hij zonder een sterke ploegentijdrit vierde kan worden, maakt zijn prestatie des te straffer. En dat beseft de Gentenaar maar al te goed. “Deze Tirreno was toch wereldniveau, bijna alle klassementsrenners waren hier en tussen al die wereldtoppers heb ik toch stand kunnen houden.”

“Maar of ik nu een klassieke renner ben of een klassementsrenner? Na deze vierde plaats en mijn zege in Strade Bianche is de keuze er alleszins niet makkelijker op geworden... Nee, we zijn niet veel wijzer geworden. Het is moeilijk, ik denk dat de Waalse klassiekers wel het beste combineerbaar zijn met rittenkoersen maar ik denk dat ik in een zware Vlaamse klassieker ook kan meedoen voor de zege. In de Omloop was ik toch ook goed. Ik zit nu ook in supervorm, ik was nog nooit zo goed. Ik heb in Vlaanderen parcourskennis en ik kan ook goed in een peloton rijden, dus ik denk dat ik in de Vlaamse koersen ook wel uit de voeten kan.”

“Nog geen klassement in de Tour”

“Ik geef mezelf twee jaar om dan te specialiseren, dat betekent dus volgend jaar nog één jaar. Ik heb al laten zien dat het zeker kan. Ik ben nog altijd maar 24 jaar, ik heb al een stap gezet door vorig jaar een eerste Grote Ronde te rijden (Benoot werd 20e in de Tour, red.) maar ik ga de Tour dit jaar met dezelfde instelling aanvatten: ik ga zeker nog geen klassement najagen, ook niet voor de witte trui als beste jongere.”

“Als ik alles op alles zou zetten, zou ik misschien top-10 of top-15 kunnen rijden maar een ritoverwinning is toch veel mooier. Ik wil elk jaar stappen zetten, zo ga ik zeker aan dat tijdrijden blijven werken. Maar als ik met deze topconditie nóg een stap kan zetten, denk ik dat ik bij de besten ter wereld hoor. Al zeg ik niet dat ik op een jaar tijd beter zal rijden dan een Kwiatkowski. Maar dan kan ik wel ook in een bergrit meedoen voor de zege.”

“Geen Sanremo, ik ga mijn plannen niet plots wijzigen”

Met ook een sterke Tim Wellens is Lotto-Soudal opvallend goed aan het seizoen begonnen. “Inderdaad, de ploeg is goed, dat is ook belangrijk voor de WorldTour. Sta ikzelf tweede? Achter Impey? Dat is dan een voordeel in de klassiekers voor de ploegwagen, die dan als tweede kan rijden.” Leider in de WorldTourranking is dus Daryl Impey met 813,57 punten, de Gentenaar staat tweede met 586 punten.

LEES MEER: Tiesj Benoot moet op nieuwe WorldTour-ranking enkel Zuid-Afrikaan voorlaten

“Toch rijd ik geen Milaan-Sanremo, ik ga nu niet plots mijn plannen wijzigen. Deze vierde plaats zorgde al voor heel wat punten en is het bewijs dat ik de goede keuze maakte met die hoogtestage. Mijn voorjaar is nu al geslaagd, hier had ik vooraf voor getekend.”

En nu? Even genieten? “Ik heb mijn vriendin beloofd morgen vrij te houden, zondag is mijn verjaardag en ze heeft enkele dingen gepland. Ik kijk ernaar uit om zaterdag vanuit de zetel naar Sanremo te kijken.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.