Stad stuurt opvallende oproep naar andere steden en gemeenten: “Stop met kwetsbare mensen bij ons te dumpen”

Stad stuurt opvallende oproep naar andere steden en gemeenten: “Stop met kwetsbare mensen bij ons te dumpen”

Foto: evr

Menen -

150 besturen krijgen een dezer dagen een opvallende brief in de bus. De stad Menen vraagt hen om niet zomaar mensen door te verwijzen voor een goedkope huurwoning. Ze wil eerst gecontacteerd te worden om zo de kwaliteit te kunnen waarborgen.

Dump geen mensen meer in kwalitatief slechte huurhuizen in Menen. Dat is de opmerkelijke oproep die de stad aan zo’n 150 besturen heeft gelanceerd.

Al te vaak worden mensen via het OCMW doorverwezen naar Menen omdat daar nog betaalbare woningen zijn. “We weten dat ze naar hier gestuurd worden”, begint schepen van Wonen Tom Vlaeminck (Open VLD). “Vaak wordt betaalbaarheid als enige criterium genomen en laten ze na ook de kwaliteit van de woning na te gaan.”

Zo raken de nieuwe Menenaren van de regen in de drop. Vaak gaat het om kwetsbare mensen die hier dan in een gammele huurwoning terechtkomen. “Dan komen ze klagen dat het huis niet in orde is of kloppen ze bij het OCMW aan voor bijkomende maatregelen”, legt Vlaeminck uit.

Dat moet stoppen. “Andere overheden moeten onze spelregels volgen. Daarom vragen we hen ons eerst te contacteren vooraleer ze iemand sturen. Zo kunnen we controleren of de woning in orde is”, aldus de schepen. “We kunnen geen muur om de stad bouwen en verhinderen dat mensen hier komen wonen. Maar dan liefst in een woning in goede staat.”

Rotte appels

Of zo’n brief veel zal oplossen valt te betwijfelen. Al is dit niet een laatste redmiddel die de stad hanteert. “Integendeel. Dit is een flankerende maatregel”, verduidelijkt Vlaeminck. Het probleem moet namelijk ook bij de verhuurders aangepakt worden. “De rotte appels moeten eruit. Daarom zetten we nog steeds in op onze kwaliteitslabels voor huurhuizen. We willen de kwaliteit opkrikken, maar dat kan natuurlijk niet in één maand.”

Dialoog aangaan

De stad wil ook niet beweren dat ze de kwetsbare mensen niet in hun stad willen. “Begrijp ons niet verkeerd. Iedereen is welkom, tenzij het is om hier gedumpt te worden. Iedereen kan een meerwaarde betekenen voor onze stad.”

Menen hoopt met de brief de dialoog te kunnen aangaan. Het is overigens niet de eerste keer dat een dergelijke brief wordt verstuurd, al nam het toen geen zulke proporties aan. “We maanden Roeselare al aan om de reflex te hebben ons eerst te contacteren. We willen hier niemand op de vingers tikken, maar uit bezorgdheid een dialoog opstarten”, besluit Vlaeminck.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees