Slechtvalk legt eieren, en dat kan iedereen live volgen

Slechtvalk legt eieren, en dat kan iedereen live volgen

De slechtvalk legde al twee eieren. Verwacht wordt dat vandaag woensdag een derde volgt. Foto: if

Kortrijk -

De Kortrijkse slechtvalken in de Sint-Maartenskerk hebben twee eieren gelegd. Volgt er nog een derde? Je kan het live volgen via een webcam.

“Voor vogelliefhebbers is dit een uitgelezen manier om het nestgedrag van de vogels vanop de eerste rij te volgen”, zegt schepen van milieu Bert Herrewyn (SP.A).

“De slechtvalk werd op 1 mei 2015 op de Walburgakerk in Oudenaarde geringd. Ze is te herkennen aan de S2-ring. We kunnen niet met zekerheid stellen dat dit dezelfde vogel is als vorig jaar. Slechtvalken slagen er meestal pas in hun derde levensjaar in om succesvol te broeden, al zijn er die het vanaf hun tweede jaar doen. Deze valk is zeker in staat om te broeden.”

De laatste decennia had de slechtvalk het zwaar te verduren. In de jaren zestig was het dier bijna helemaal verdwenen door het overmatige gebruik van insecticiden. Sinds het verbod op dergelijke schadelijke stoffen, de wettelijke bescherming van het dier en een verbeterd groenbeheer, breidt de populatie uit.

Om de vogels tot broeden te stimuleren in de Sint-Maartenskerktoren, is er in 2014 op advies van specialisten in de nestbak een grondlaag leem en keitjes gelegd. Al vier jaar op rij werd elk voorjaar een koppel slechtvalken waargenomen en in april vorig jaar was het eerste nest een feit.

De slechtvalken zijn live te volgen op de Facebookpagina Slechtvalken Zuid-West-Vlaanderen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio