Harelbeke krijgt G-voetbalploeg voor kinderen met mentale beperking: “Hier mogen spelertjes wedstrijden verliezen”

Harelbeke krijgt G-voetbalploeg voor kinderen met mentale beperking: “Hier mogen spelertjes wedstrijden verliezen”

Foto: loh

Harelbeke -

Tieners en jongvolwassenen met een mentale beperking kunnen vanaf september voetballen bij KRC Harelbeke. De ploeg start met de G-Ratjes: een voetbalwerking waar spelplezier primeert.

Als vader van een dertienjarige zoon met onder meer ADHD, weet voetbaltrainer Tom Windels als geen ander hoe moeilijk het is om een goede sportclub te vinden voor jongeren met een mentale beperking. “Ik heb mijn zoon zelf een tijd onder mijn vleugels gehad binnen onze jeugdwerking, maar toen hij andere trainers had, konden we die specifieke begeleiding niet meer aanbieden. Ook bij een andere G-voetbalploeg in de regio vond hij zijn draai niet. Het is dankzij mijn zoon dat ik de knoop heb doorgehakt om binnen KRC Harelbeke een eigen G-voetbalploeg op te richten.”

Iedereen die ouder is dan twaalf jaar en een mentale beperking heeft, is welkom. De nieuwe werking richt zich vooral op spelplezier. “Hier mogen jongeren fouten maken en wedstrijden verliezen. Het gaat erom dat ze moeten willen winnen, maar het niet erg vinden om ook te verliezen. Ze moeten zich vooral amuseren”, zegt Windels.

De ploeg wil ook dat de jongeren zichzelf kunnen zijn en een hechte vriendengroep kunnen vormen waarin ze zich thuis voelen. “Kinderen met een beperking vallen nu vaak uit de boot. We willen zij, die nu vaak sociaal geïsoleerd zijn, het echte groepsgevoel leren kennen.”

Lange wachtlijsten

Het eerste seizoen voor de G-ploeg start na de zomer. Op 9, 16 en 23 april om 18 uur vinden de eerste demotrainingen plaats. “Na de zomer willen we starten met twee ploegen van telkens twaalf spelers. Dat aantal kan wel uitgebreid worden”, zegt Windels. “Er zijn lange wachtlijsten bij andere G-ploegen. Daarom verwachten we dat we niet enkel Harelbeekse sporters zullen zien, maar ook kinderen die in hun eigen stad of gemeente niet bij een voetbalclub terechtkunnen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio