Niet meer nodig om te rushen naar de bibliotheek: nu ook open op zaterdagnamiddag

Niet meer nodig om te rushen naar de bibliotheek: nu ook open op zaterdagnamiddag

Schepen De Reu, schepen De Neve en de ploeg van de bibliotheek met bibliothecaris Trui Galle rechts. Foto: jdv

Deinze -

De stedelijke bibliotheek voert vanaf dinsdag 3 april een aanpassing door in de openingsuren. “Die breiden uit van 33 naar 36 uur per week en tijdens schoolvakanties zelfs tot 44 openingsuren”, zegt cultuurschepen Rutger De Reu.

“Nu is de bibliotheek open van 10 tot 13 uur. Dat wordt van 10 tot 16 uur. Omdat uit een onderzoek bleek dat het bibliotheekbezoek na 19 uur minder populair is hebben we de sluitingsuren tijdens de week naar 19 uur vervroegd. “

“Op woensdagvoormiddag openen we al om 9 uur voor de marktgangers en krantenlezers. 's Middags opent de bibliotheek nu voortaan de deuren om 13.30 in plaats van 14 uur en tijdens de schoolvakanties zelfs in de voormiddag van 10 tot 12 uur.”

Toegankelijker cultuur

“Met die bijkomende dienstverlening wil het schepencollege cultuur toegankelijker maken voor iedereen. We zien vooral dat jonge ouders en gezinnen op die manier na de rush om hun kinderen naar de muziek- of kunstacademie te voeren of naar hun sportclub op een rustige manier de bibliotheek kunnen bezoeken”, zegt bibliothecaris Trui Galle.

“De nieuwe openingsuren zijn er zomaar niet gekomen. Zowel uit interne als externe bevragingen weten we dat Deinzenaren zeer tevreden zijn over onze bibliotheek en haar medewerkers maar we willen klaar zijn voor de toekomst. We zijn blij dat het hele team zeer bereidwillig werd bevonden om aan die herschikking mee te werken en hun vrije zaterdagmiddagen ten dienste te stellen van de bevolking”, zegt schepen van personeel Tony De Neve.

Meer bezoekers

“Niet onbelangrijk is dat we in 2017 weer een lichte stijging hebben gekend van het aantal leners en bezoekers in vergelijking met 2016. We tellen nu 7.600 leners. Op jaarbasis is dat goed voor 90.000 bezoekers en 289.000 uitleningen. De bibliotheek werkt met 11 personeelsleden, goed voor 9,5 voltijdse equivalenten. Het grote aantal bezoekers is ook een gevolg van het feit dat we in de bibliotheek tal van activiteiten organiseren.”

“Zeer positief is dat meer en meer scholen de weg naar onze bibliotheek vinden. In de komende bestuursperiode zal dan beslist worden hoe de bibliotheek in de nieuw te bouwen site met het oude stadhuis erbij zal geïntegreerd worden. “

“Wel willen we zeker de zelfstandigheid van de bibliotheek in Nevele behouden. Alleen zal er meer samenwerking en uitwisseling komen”, besluit schepen Rutger De Reu.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio