Jurgen Van den Broeck wil jongerenploeg voor klimmers oprichten: “Belgisch rondetalent valt nu uit de boot”

Vijf maanden na zijn afscheid van het professioneel wielrennen is Jurgen Van den Broeck (35) gisteren op het vliegtuig gestapt naar Zuid-Afrika. Daar neemt hij vanaf zondag samen met zijn broer Kurt deel aan de legendarische zevendaagse mountainbikerace Cape Epic.

"Ik had mijn broer ooit beloofd dat als ik zou stoppen met koersen, we samen de Cape Epic zouden rijden. Sven Nys deed er vorig jaar samen met Sven Vanhourenhout aan mee en vertelde dat hij in zijn leven nog nooit zo zwaar had afgezien. Cadel Evans en George Hincapie zeiden dan weer dat ze in de Cape Epic meer hadden gegeten dan in de Tour om op krachten te komen. Dus ik ben echt benieuwd”, zegt Van den Broeck, die naar eigen zeggen amper drie kilogram boven zijn lichaamsgewicht uit zijn beste dagen zit. “Maar ik doe nu héél andere sporten en ben mijn lichaam aan het ontwikkelen. Ik heb ondervonden dat je als wielrenner toch maar een zwak lichaam hebt. Ik ga nu fietsen, zwemmen, lopen. Dan voel je wel dat je lichaam als renner niet echt ontwikkeld was. Ik heb meer spieren bijgekregen, dat hoop ik toch.”

“Over ambities in de Cape Epic durft VdB zich niet niet uit te spreken. “Mijn broer heeft nooit professioneel gesport en je moet als duo altijd samenblijven.  Zondag starten we met een proloog van 20 kilometer en dan zullen we al weten hoever we staan. Vanaf dan bekijken we het dag per dag. Mijn broer heeft wel de mentaliteit van een topsporter en heeft hier wel echt naartoe geleefd.”

"Ik wil talentvolle klimmers helpen en kansen geven in andere wedstrijden buiten België"

De nummer drie uit de Tour de France van 2010 verklapte vlak voor de afreis naar Kaapstad dat hij al enkele maanden bezig is met het op poten zetten van een jongerenploeg, specifiek gericht op Belgisch klimtalent. “Ik hoop dat opleidingsproject in 2019 op gang te kunnen krijgen. Ik heb immers gemerkt dat er in ons land best wel wat rondetalent aanwezig is, maar dat die jongens bij ons uit de boot vallen omdat er hier in België geen klimcultuur is. Hier wordt altijd maar gemikt op de kasseien en de eendagswedstrijden. Ik wil talentvolle klimmers helpen en kansen geven in andere wedstrijden buiten België. Zodat we op lange termijn opnieuw iemand op dat Tourpodium kunnen krijgen. Dat zie ik als mijn uitdaging.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.