Campinguitbaters met geldproblemen zoeken toevlucht in grootschalige wietteelt

Campinguitbaters met geldproblemen zoeken toevlucht in grootschalige wietteelt

Enkele beklaagden bij het verlaten van het justitiepaleis in Leuven. Foto: atb

Kampenhout / Haacht / Kinrooi -

Twee mannen die jaren geleden de Antwerpse camping Vogelzang uitbaatten, stonden terecht op verdenking van een grootschalige cannabiskweek in Vlaams-Brabant en Limburg. Het parket vordert tot vijf jaar cel tegen vijftien beklaagden.

Het collectief verleden van J.V. (52) uit Antwerpen en B.W. (39) uit Asse, gaat terug tot 2004. De mannen liepen elkaar tegen het lijf door hun gemeenschappelijke interesse: mobilhomes. Via het bedrijfje Nocterra startten ze de uitbating van camping Vogelzang in Antwerpen. Na een zoektocht viel hun oog op een woning, annex loods, in het Limburgse Kinrooi waar ze wilden ‘groeien’.

“Ze zagen het te groot”, zei B.W.'s advocaat John Maes. Door problemen met vergunningen en de weigering van een krediet aan het intussen opgerichte bedrijf Joint Expert Force, kwamen ze in financiële moeilijkheden. Toen op Vogelzang een cannabisinstallatie werd ontdekt, zagen de heren een uitweg uit hun benarde situatie. De plantage werd overgeplaatst naar Kinrooi waar de wietteelt bijna in de kiem werd gesmoord door een achterdochtige verkoper.

“De man betrouwde de zaak niet, toen hij merkte dat enkele ramen waren afgeplakt”, zegt de Leuvense procureur. Maar J.V. maakte de wijkagent wijs dat er wel degelijk legale activiteiten plaatsvonden. Met succes. Daarna werd in de loods een grootschalige wietteelt opgestart.

In het begin verliep de teelt amateuristisch, maar na tussenkomst van de ‘ervaren’ Nederlander kwam de kweek van de grond. Er volgden plantages in panden aan de Leuvensesteenweg in Kortenberg en de Wilde Heide in Haacht. Voor het onderhoud van de plantjes deden de heren een beroep op ‘klusjesmannen’ F.M. (57) uit Affligem, D.V.E. (63) uit Malle en P.W. (61) uit Nieuwpoort. Op 5 mei vielen politieagenten op de verschillende adressen binnen, waar ze volgens het parket 1.900 wietplanten en bijna 2.500 stekken aantroffen.

Volgens het parket genoten de familieleden mee van de opbrengsten. Ook zij stonden dinsdag terecht. Ze riskeren net als plukster L.V. (48) uit Kampenhout een jaar cel met uitstel en een boete van 3.000 euro. Voor de klusjesmannen vraagt het parket twee jaar cel en 6.000 euro boete, De Nederlander riskeert drie jaar cel en 30.000 euro boete. J.V. en B.W. hangt vijf jaar cel en 60.000 euro boete boven het hoofd.

2,5 miljoen aan drugswinsten

Bovenop die straffen wil het parket 2,5 miljoen euro aan drugswinsten laten verbeurdverklaren en vroegen de nutsmaatschappijen 240.000 euro aan schadevergoeding voor de vermeende diefstal van elektriciteit.

Advocaat John Maes pleitte een straf met uitstel voor B.W. Volgens hem is er geen sprake van: ‘lidmaatschap van een criminele organisatie’. En hij had zijn twijfels bij de omvang van de diefstal van elektriciteit en de witwasoperatie. Volgende week pleit advocate Issabel De Fré voor haar cliënt J.V.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio