FOTO. Iconisch voetbalduo gehuldigd als ereburgers: “Geen enkele coach of voorzitter heeft samen zo’n succesverhaal geschreven”

Francky Dury en Willy Naessens zijn sinds dinsdag ereburgers van Zulte. Het duo van voetbalclub SV Zulte Waregem werd beloond voor de uitzonderlijke en jarenlang aanhoudende verdiensten voor het voetbal in Zulte.

Willy Naessens, niet te verwarren met zijn naamgenoot uit Wortegem, startte 35 jaar geleden als voorzitter van het toenmalige Zultse VV. Hij bewerkstelligde de groei van tweede provinciale naar derde nationale en in 2001 zorgde hij voor de fusie met Waregem. Onder zijn voorzitterschap klom de fusieclub verder op naar eerste nationale, won het tweemaal de Beker van België en werd in 2012-2013 maar net naast de titel gegrepen door een team met onder andere Gouden Schoen Thorgan Hazard. Naessens is sinds enkele jaren niet meer actief als voorzitter maar behoort nog steeds tot de raad van beheer.

Vertrouwen

Francky Dury kwam 25 jaar geleden, op vraag van Naessens, binnen als trainer bij Zultse VV. “Ik zag hem bezig als trainer bij Ronse. De manier hoe hij werkte met de jeugd en attractief voetbal speelde, zorgde ervoor dat ik meteen dacht: “Die moet ik hebben!”, legt Naessens die keuze uit. “In al die jaren heeft hij me altijd goed gesteund”, vulde Dury aan. “Ik herinner me nog de vele zaterdagmorgens toen hij me opbelde om te vragen wat ik ’s avonds zou doen met mijn opstelling en tactiek. Wat ik ook zei: “Ik zou het ook zo doen”, zei hij dan. Dat vertrouwen is belangrijk voor een coach.”

FOTO. Iconisch voetbalduo gehuldigd als ereburgers: “Geen enkele coach of voorzitter heeft samen zo’n succesverhaal geschreven”
Essevee vierde de bekerwinst op een zegedronken Gaston Martensplein, waar bekend werd dat het duo ereburgers zouden worden. Foto: rr

Bekerwinst vieren

Dury was, met twee tussenpauzes, de architect van alle sportieve successen van de club: vier promoties, vice-landskampioen in 2013, vier Europese kwalificaties en vorig jaar voor de tweede keer de zege in de Beker van België. Na dat laatste succes kwam Essevee de bekerwinst vieren op een zegedronken Gaston Martensplein, waar bekend werd dat het duo ereburgers zouden worden.

Succesverhaal

Huidig Essevee-kapitein Davy de Fauw was aanwezig op die bekerviering en inhuldiging. “Francky geeft veel vertrouwen aan jonge en oudere spelers, iets wat hij elk jaar opnieuw doet”, aldus de Fauw, die een mooie anekdote op zak had. “Drie, vier jaar geleden stonden we 0-2 achter in Lokeren. Ik kwam in de kleedkamer en kreeg keihard op mijn doos van Dury. Ik was bijzonder hard geschrokken, want Francky maakte zich zelden boos op mij. In de tweede helft scoorde ik twee keer en wonnen we uiteindelijk met 2-3.” Met hun ereburgerschap heeft het duo een plaats gekregen naast de huidige ereburgers Roger Raveel, Fons Verplaetse, Georges Peirs en André Denys.

“Het voetbalgebeuren betekent voor de gemeente Zulte een enorme meerwaarde. Dury-Naessens is een uniek verhaal van vertrouwen, continuïteit en samenwerking. De bekerwinst was een mooie prestatie, maar niet de reden voor dit ereburgerschap. Geen enkele bekerwinnende coach of voorzitter kan zeggen dat ze zo’n succesverhaal samen schreven”, loofde burgemeester Simon Lagrange.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees