Moddergooien na stemming over decumul: “Dit is een communautaire bom”

Moddergooien na stemming over decumul: “Dit is een communautaire bom”

Burgergroeperingen Cumuleo en Transparencia met pamfletten die de lonen van sommige Vlaamse politici aanklagen. Foto: amg

Brussel -

In het Brussels Parlement is dinsdag beslist dat er in de hoofdstad een volledige decumul komt. Open VLD, N-VA en CD&V stemden echter niet mee. Bij N-VA spreekt men over een ‘communautaire bom’. “Klinkklare onzin”, zegt burgerbeweging Transparancia.

Volgens Claude Archer, lid van Transparancia.be, een platform voor transparantie van de overheid, is het communautaire verhaal echter een afleidingsmanoeuvre. “Politici hebben nog steeds schrik dat er aan hun portemonnee gezeten wordt. Dit heeft dus niets met het communautaire te maken, maar alles met geld.” Burgergroeperingen Cumuleo en Transparencia toonden daarom in het Brussels Parlement enkele opvallende fotomontages. Zo worden de lonen van verschillende Nederlandstalige politici getoond op verschillende pamfletten. “Dat gaat telkens over bedragen van rond de 200.000 euro per jaar, een loon dat zes keer hoger is dan de gemiddelde Belg. Met een decumul zou dat bedrag overigens maar met een vijfde verlagen, wat toch ook nog een behoorlijk loon is. Maar Open VLD, N-VA en CD&V zijn schizofreen. Ze pleiten voor de spreiding der macht, maar tegelijkertijd willen ze hun posten én loon behouden. Dat is gewoon hypocriet.”

Geen Nederlandstalige meerderheid

De volledige decumul houdt in dat een functie als parlementslid niet langer gecombineerd zou kunnen worden met een job als burgemeester of schepen. Aan Franstalige kant is er een meerderheid, aan Nederlandstalige kant niet. Een meerderheid is echter nodig in elke taalgroep voor zo'n bijzondere ordonnantie. Via de Lambermontakkoorden van 2001, destijds in het leven geroepen als reactie op het Vlaams Blok en de vrees dat zij Brussel konden blokkeren, kan er een meerderheid behaald worden. Na de stemming in de plenaire vergadering van 30 maart zou er zo een bezinningsperiode komen, waarna opnieuw over het voorstel wordt gestemd. Dan is een derde van de stemmen in elke taalgroep voldoende om de decumul te regelen. Het zou de eerste keer zijn dat het Brussels Parlement daarnaar grijpt. “Dit is een communautaire bom. Links Brussel probeert met oneigenlijke institutionele middelen deze regeling, die nadelig is voor de Vlamingen, er door te krijgen”, vertelt Johan Van den Driessche, N-VA-fractievoorzitter in het Brussels Parlement.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees