Sven Gatz weigert op de valreep deel te nemen omdat er ‘geen vrouwen in debat zitten’, maar volgens moderator is er meer aan de hand

Sven Gatz weigert op de valreep deel te nemen omdat er ‘geen vrouwen in debat zitten’, maar volgens moderator is er meer aan de hand

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) heeft op de valreep zijn deelname aan een debat van de Leuvense studentenvereniging Politika afgezegd. De reden: in het panel zaten enkel mannen. “Zonder vrouwen is het geen echt politiek debat”, verklaart Gatz op Twitter. Maar volgens Leuvens studentenblad Veto is er meer aan de hand.

Gatz tweette in de vooravond nog dat hij “aanwezig” zou zijn op het debat over de macht van de overheid, maar daar wees Vlaams Parlementslid Ann Brusseel (ook Open VLD) hem erop dat er enkel mannen in het panel zouden zitten.

Kritiek die Gatz ter harte nam, want hij liet een uurtje later weten dat hij toch niet zou deelnemen. “Ik had het zelf ook te laat in de mot, maar dit is 2018: een panel zonder vrouwen is geen echt politiek debat. Zonder mij dus. Sorry #politika #allmalepanel”.

In een reactie aan VRT NWS geeft Gatz meer uitleg: “Ik was al onderweg toen ik doorhad dat er enkel mannen in het panel zaten. Ik heb me verontschuldigd bij de organisatoren. Maar ik had toch het gevoel dat het raar is om in 2018 enkel mannen uit te nodigen. De twee dames die het debat organiseren reageerden ontgoocheld. Maar ik denk dat studenten politieke wetenschappen wel begrijpen wat de politiek van de lege stoel is. Het zijn toch geen schaapjes, zij weten ook hoe politiek werkt.”

Geen special treatment?

Volgens de hoofdredactrice van Leuvens studentenblad Veto, Nora Sleiderink, die het debat modereerde, is er meer aan de hand. “Sven Gatz vroeg een ‘special treatment’ waarbij hij meer spreekminuten zou krijgen dan zijn gesprekspartners en vooraf ook nog een zegje zou mogen doen over burgerparticipatie. Als je dan nog zo probeert te scoren op de kap van de feministen is dat ronduit vernederend”, zegt Sleiderink in een mail, die Veto dinsdagavond verspreidde.

In Veto wijst Sophie Vervynckt van Politika er nog op dat ze voor de samenstelling van het panel voor dit debat contact opnamen met maar liefst 24 vrouwen, maar dat geen van hen kon komen.

“Ik betwist niet dat de organisatoren hun best gedaan hebben voor het debat”, zegt Gatz nog. “Maar toch, 6 mannen…. Ik vind het raar dat ik als man van middelbare leeftijd dat moet zeggen aan die dames dat dit niet meer van deze tijd is.”

Gemengde reacties

Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) die wel deel uitmaakte van het panel, noemt de beslissing van Gatz een publiciteitsstunt. “Jammer voor al de vrouwen in organisatie en publiek dat jullie dan zelf geen vrouw afvaardigen”, schrijft Parys.

Ook Tom Van Grieken (Vlaams Belang) noemt de beslissing van Gatz op Twitter “belachelijk”.

Kristof Calvo (Groen) was net als Gatz uitgenodigd, maar werd op de valreep vervangen door partijgenoot Imade Annouri. Die noemde het afzeggen van Gatz als “net iets te makkelijk”.

Sammy Mahdi (CD&V) drukte dan weer de hoop uit “volgend jaar met vrouwen in een panel” te zitten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees