Veel gemeenten geven geen premie of hebben te strenge criteria

Ze zijn steeds belangrijker, en toch krijgen 4 op de 5 mantelzorgers geen premie

Ze zijn steeds belangrijker, en toch krijgen 4 op de 5 mantelzorgers geen premie

Archiefbeeld Foto: if

Mantelzorgers zijn in onze vergrijzende samenleving steeds belangrijker. En toch krijgen vier op de vijf onder hen geen premie van hun stad of gemeente.

COMMENTAAR. “De meeste mantelzorgers hebben betere dingen te doen dan door tien hoepels te springen voor een habbekrats”

In zeven op de tien lokale besturen bestaat die mantelzorgpremie wel, maar vaak zijn de voorwaarden om die te krijgen zo streng dat velen uit de boot vallen, blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Peter Persyn zelf verzamelde. De N-VA’er spoort de ­gemeenten aan een tandje bij te steken en kan daarvoor op de steun rekenen van veel zorgorganisaties. Ziekenzorg CM vindt dat veel steden en gemeenten een compleet fout signaal geven en er beter zouden aan doen om “meer geld uit te trekken voor mensen die zo belangrijk zijn voor de maatschappij”. Studies wijzen uit dat mantelzorgers het werk van 121.000 voltijdsen doen. De premie bedraagt nu al maar 225 euro per jaar, een bedrag dat de voorbije jaren overigens ook nog eens daalde.

“Ook al is het maar een symbolisch bedrag, het is voor mantelzorgers belangrijk als erkenning”, zegt Persyn.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees