Geen Rode Duivels op Gentse pleinen … behalve als we de WK-finale halen

Geen Rode Duivels op Gentse pleinen … behalve als we de WK-finale halen

Foto: archief/fvv

Gent -

De matchen van de Rode Duivels op het WK in Rusland mogen in Gent nergens op de pleinen of op straat worden vertoond. Alleen in ’t Kuipke, op café of op privédomein zal de politie toestemming geven.

Het is al bijna zeven jaar geleden, maar de rellen na de voetbalwedstrijd België–Turkije op de Kouter zijn nog steeds niet verteerd in Gent. Voor het aankomende wereldbeker voetbal in Rusland worden alle uitzendingen op groot scherm verboden in de stad, op bevel van de politie.

Alleen als de Rode Duivels de finale zouden halen – wat de Stad Gent realistisch acht – kan een uitzondering worden gemaakt, zegt burgemeester Daniël Termont (SP.A). De kleine en grote finale worden gespeeld op respectievelijk zaterdag 14 en zondag 15 juli, het openingsweekend van de Gentse Feesten. “De politie is dan al aanwezig. Dan kan het, op een gecontroleerde en beheersbare manier”, zegt Termont. “Buiten dat weekend is het onmogelijk voor onze politie om overal te zijn.”

GAS-boete

Een reglement om de uitzending van de andere WK-wedstrijden te verbieden, ligt volgende week voor op de gemeenteraad. Het WK begint op 14 juni. Het tonen op het openbaar domein van eender welke match, ook die van de Rode Duivels, wordt verboden.

Onder het verbod vallen niet alleen grote schermen, maar ook televisies of projecties op kleinere schermen. Ook wie pakweg in zijn voortuin of op “een niet afgesloten terrein dat aansluit op het openbaar domein” een WK-match vertoont, kan in de problemen komen.

Politie verrast

Het reglement voorziet in een GAS-boete van 350 euro. De uitzending zal worden stopgezet op politiebevel, klinkt het dreigend. “Het verleden heeft uitgewezen dat activiteiten op grote schaal, gecombineerd met voetbalgerelateerd gedrag, kunnen leiden tot problemen.”

In 2011 gingen Turkse en Belgische voetbalsupporters met elkaar op de vuist tijdens een uitzending op groot scherm op de Kouter. De Gentse politie werd toen verrast en de kwestie beroerde de stad nog jaren. Er was discussie of de voorbereiding wel goed genoeg was gelopen.

Geen probleem voor cafés

“Een match tonen op café of op privaat domein, kan natuurlijk wél”, zegt burgemeester Termont. Maar wie meer dan honderd supporters verwacht, moet zijn evenement wel aanmelden bij de Stad.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees