VTM, Vier en Eén vechten robbertje uit op zondagavond

VTM, Vier en Eén vechten robbertje uit op zondagavond

An Lemmens en Dina Tersago en hun paard (rechts) binden de strijd aan met Gilles De Coster en zijn mol (links) Foto: if

VTM is niet van plan om op zondagavond de rode loper uit te rollen voor ‘De Mol’ op Vier. VTM wijkt met ‘Boer zkt Vrouw - De Wereld Rond’ uit naar zondag 25 maart, ­uitgerekend de dag dat De Mol van start gaat. ‘Boer zkt Vrouw’ staat niet rechtstreeks tegenover ‘De Mol’, maar met ook een sterke zondagavond op Eén wordt het voor de ­kijker wel kiezen.

Op zondagavond maken VTM en Vier het Eén traditiegetrouw niet moeilijk. Eén is op zondagavond onklopbaar met programma’s als Twee tot de Zesde Macht en Taboe, in combinatie met druk bekeken fictiereeksen als Tabula Rasa en Salamander. Tot 2015 gooide VTM daar nog wel eens een So You Think You Can Dance tegenaan, maar de laatste jaren mikt de zender vooral op stabiliteit zonder zotte kosten. Neem de zondagavond op VTM van afgelopen zondag: herhaling van Tegen de Sterren op, herhaling van De Kotmadam, plus de grijsgedraaide film De Paniekzaaiers die toch bijna een half miljoen fans kon bekoren. VTM kan op zondagavond de knip op de beurs houden omdat de commerciële concurrent Vier die avond op een waakvlam draait: herhaling van Topdokters, voetbal met Sports Late Night en films zoals het al even grijsgedraaide Lethal Weapon II.

De gebruikelijke verstandhouding is vanaf 25 maart zoek nu Vier beslist heeft om zijn kijkcijferkanon De Mol niet op maandag, maar op zondag uit te spelen. Vier wil geen “sprokkelzender” meer zijn, maar een zender die elke avond van de week iets te bieden heeft. Bovendien starten eind deze maand de play-offs in het Belgische voetbal, met een hoop topwedstrijden waarvan de samenvattingen aardig wat kijkers zullen lokken met Sports Late Night.

Reclame

De beslissing van Vier om De Mol op zondagavond uit te spelen, is ook VTM niet ontgaan. Omdat VTM die avond zijn marktaandeel – het aandeel van de commercieel interessante reclamekoek – niet wil zien slinken, moet het een antwoord bieden. Daarom speelt het vanaf 25 maart Boer zkt Vrouw - De Wereld Rond uit, dat oorspronkelijk op woensdag 21 maart van start zou gaan. Het gaat om twee afleveringen waarin vijf Belgische boeren in Duitsland, Noorwegen, Canada, Zuid-Afrika en Australië worden voorgesteld; op zondag 1 april neemt het programma weer afscheid om wellicht dit najaar terug te keren met een volledig seizoen.

Je zou de zet van VTM een aanval op Vier kunnen noemen, maar Boer zkt Vrouw - De Wereld Rond wordt geen rechtstreekse concurrent van De Mol: de boeren starten om 20 uur, de mollen een uur later. Een aflevering van Boer zkt Vrouw - De Wereld Rond duurt volgens VTM “een dik halfuur” en zal dus niet eens overlappen met de beginminuten van De Mol.

Stokken in de wielen

Gevraagd naar het uitwijkmanoeuvre van Boer zkt Vrouw - De Wereld Rond steekt woordvoerster Sara Vercauteren niet weg dat VTM niet kon achterblijven nu Vier ook investeert in de zondagavond: “Als een concurrent sterker inzet op een avond waar wij traditioneel ­weinig doen, moet je reageren.”

Vercauteren noemt dat zelfbehoud, eerder dan een andere zender stokken in de wielen steken: “Boer zkt Vrouw staat niet rechtstreeks tegenover De Mol. Het leek ons een ideaal programma om de avond op gang te trekken en extra kijkers te overtuigen om bij ons te blijven.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S