“Hawking was de Albert Einstein van onze generatie”

Wereldwijd wordt er gereageerd op de dood van Stephen Hawking. Maar waarom was hij zo belangrijk? En hoe komt het dat hij nooit een Nobelprijs won? Philippe Mollet van Volkssterrenwacht Mira probeerde daar op Radio 1 een antwoord op te formuleren.

lbo

LEES OOK. Fysicus Stephen Hawking overleden op 76-jarige leeftijd

“Hawking was eigenlijk de Albert Einstein van onze generatie”, zegt Mollet. “Hij zat eigenlijk op eenzame hoogte met zijn onderwerpen. Je kan bijna niet meer in mensentaal uitleggen waar hij mee bezig was.”

Het onderzoek van Hawking spitste zich aanvankelijk toe op zwarte gaten en op singulariteiten. “Dat was allemaal heel theoretisch en wiskundig”, gaat Mollet verder. Daarin ontdekte Hawking onder andere dat zwarte gaten kunnen verdampen. “Zijn doorbraak was dat zwarte gaten niet eeuwig meegaan, dat ze massa verliezen en verdwijnen.”

© jhp

Kosmologie

De laatste decennia was Hawking steeds meer bezig met kosmologie. “Hij deed toen vooral onderzoek naar hoe het heelal is ontstaan, hoe het evolueert,... Hij heeft eigenlijk een brug kunnen leggen tussen Einstein, de algemene relativiteitstheorie van Einstein, en anderzijds de big bang-theorie. Hij is erin geslaagd die twee te verzoenen.”

REACTIES. Verslagenheid, maar vooral ook lof na dood van Hawking: “Briljant wetenschapper, een echte legende”

Nobelprijs

Velen vragen zich af hoe het komt dat Hawking ondanks zijn baanbrekende werk nooit een Nobelprijs heeft gewonnen. Het antwoord daarop is volgens Mollet vrij eenvoudig: “Nobelprijzen komen vooral voor echte doorbraken. Maar ook: er is geen Nobelprijs voor de sterrenkunde en de wiskunde, en net dat waren zijn vakgebieden. Voor waar hij mee bezig was, is er geen Nobelprijs. Hij heeft alle mogelijke prijzen in zijn vakgebieden wél gewonnen, maar een Nobelprijs hebben we dus niet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen