“Hawking was de Albert Einstein van onze generatie”
Wereldwijd wordt er gereageerd op de dood van Stephen Hawking. Maar waarom was hij zo belangrijk? En hoe komt het dat hij nooit een Nobelprijs won? Philippe Mollet van Volkssterrenwacht Mira probeerde daar op Radio 1 een antwoord op te formuleren.
LEES OOK. Fysicus Stephen Hawking overleden op 76-jarige leeftijd
“Hawking was eigenlijk de Albert Einstein van onze generatie”, zegt Mollet. “Hij zat eigenlijk op eenzame hoogte met zijn onderwerpen. Je kan bijna niet meer in mensentaal uitleggen waar hij mee bezig was.”
Het onderzoek van Hawking spitste zich aanvankelijk toe op zwarte gaten en op singulariteiten. “Dat was allemaal heel theoretisch en wiskundig”, gaat Mollet verder. Daarin ontdekte Hawking onder andere dat zwarte gaten kunnen verdampen. “Zijn doorbraak was dat zwarte gaten niet eeuwig meegaan, dat ze massa verliezen en verdwijnen.”
© jhp
Kosmologie
De laatste decennia was Hawking steeds meer bezig met kosmologie. “Hij deed toen vooral onderzoek naar hoe het heelal is ontstaan, hoe het evolueert,... Hij heeft eigenlijk een brug kunnen leggen tussen Einstein, de algemene relativiteitstheorie van Einstein, en anderzijds de big bang-theorie. Hij is erin geslaagd die twee te verzoenen.”
Nobelprijs
Velen vragen zich af hoe het komt dat Hawking ondanks zijn baanbrekende werk nooit een Nobelprijs heeft gewonnen. Het antwoord daarop is volgens Mollet vrij eenvoudig: “Nobelprijzen komen vooral voor echte doorbraken. Maar ook: er is geen Nobelprijs voor de sterrenkunde en de wiskunde, en net dat waren zijn vakgebieden. Voor waar hij mee bezig was, is er geen Nobelprijs. Hij heeft alle mogelijke prijzen in zijn vakgebieden wél gewonnen, maar een Nobelprijs hebben we dus niet.”
Hoofdpunten
Het grote offensief van Oekraïne bestaat uit vele kleine stapjes, maar dwingt Rusland wel in het defensief
Almaar meer fraudeurs betrapt op rijexamen: “Camera in knoopsgat om de vragen te filmen”
Advocaten verbijsterd nadat Youtuber Acid Reuzegommers publiekelijk aan de schandpaal nagelt: “Op clicks beluste aandachtszoekers die onder ondergrens gaan”
“Straks werken de machines nog, maar is de mens verdwenen”: Leuvense AI-expert trekt aan alarmbel
Beste van Plus
“Treurige” taferelen op de Nederlandse televisie: waarom had Primoz Roglic grijze tape op zijn Jumbo-Visma-shirt?
Pijnlijk: toeriste wil ritje filmen op ‘langste roltrap ter wereld’, maar dat loopt fout
Al Pacino wordt op z’n 83ste opnieuw vader en kan vieren met Robert De Niro (79)
Standbeeld van Argentijns voetbalicoon bevat een wel erg groot detail, maar er zit een reden achter: “Je moet ballen hebben”
Lees meer
Weg taboe: NASA houdt eerste wetenschappelijke briefing over ufo’s
Europees Commissaris Frans Timmermans “begrijpt niet” dat premier De Croo natuurherstel loskoppelt van klimaatbeleid
7 van 8 veilige en rechtvaardige grenzen van aarde overschreden, zeggen wetenschappers
Opgeslagen warmte in landmassa ligt vandaag twintig keer hoger dan in 1960