Ook Gent is geïnteresseerd om het WK wielrennen te organiseren

Ook Gent is geïnteresseerd om het WK wielrennen te organiseren

Foto: Photo News

Gent -

“De koers is van ons” en Vlaanderen wil dan ook heel graag nog eens het WK wielrennen organiseren. De Vlaamse regering bereidt een officiële kandidatuur voor het WK 2021 voor en is voorlopig ook de enige kandidaat. De vraag is echter welke stad dat WK dan mag organiseren. Gent ziet dat alvast zitten.

In januari raakte al bekend dat Vlaams minister van Sport Philippe Muyters aan de Vlaamse Regering heeft voorgesteld om Vlaanderen officieel kandidaat te stellen voor de organisatie van het WK wielrennen in 2021. De minister heeft 3,5 miljoen euro uitgetrokken voor de opmaak van het biddossier en voor de hosting fee. De kandidatuur moet in juni ingediend worden bij de internationale wielerunie UCI en in september (op het WK in Innsbruck) zullen we dan weten of Vlaanderen het WK in 2021 mag organiseren.

Over het parcours, de start- en aankomstplaatsen, bestaat echter nog geen duidelijkheid. Antwerpen was al geïnteresseerd en met Ronse en/of Oudenaarde behoort ook een WK in de Vlaamse Ardennen tot de mogelijkheden. Maar ook Gent ziet zo’n wereldkampioenschap wel zitten, hoewel de kostprijs wordt geraamd op 15 tot 20 miljoen euro.

“Gent zou een mooie gaststad kunnen zijn”

“Gent zou een mooie gaststad kunnen zijn voor dit evenement”, weet Resul Tapmaz, de Gentse schepen van Welzijn, Gelijke kansen, Gezondheid en Sport. “Onze stad kan immers bogen op een rijke wielertraditie. In Gent staat de wieg van heel wat klassiekers: Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem, Omloop het Nieuwsblad. De zesdaags van Gent is ondertussen wereldwijd een begrip. Al drie keer mocht onze stad de Tour verwelkomen en in 2019 zijn we gaststad voor de organisatie van het BK wielrennen op de weg, zowel voor heren als voor dames. Het WK Wielrennen op de weg zou een bijzonder mooie aanvulling zijn op dit palmares.”

De grote uitdaging bestaat er echter in een parcours te vinden dat en voldoende attractief is en waarbij de impact op het maatschappelijk leven niet te groot is. Een WK omhelst immers een volledige week, georganiseerd tijdens de drukke maand september.

“Wij denken dat Gent op dat vlak eveneens mooie kaarten op tafel kan leggen”, vervolgt Tapmaz. “Een grote lus door de Vlaamse Ardennen, gevolgd door een aantal rondjes op een gesloten parcours in Gent, kan een sterk voorstel opleveren. Op deze manier wordt een parcours gecreëerd dat wielertraditie ademt en de mooiste wielerplekken in Vlaanderen aandoet.”

“De Stad Gent beschikt zonder meer over de know-how om grote evenementen te “hosten” en te ondersteunen. Gent heeft alle voorzieningen voor een evenement van een dergelijke omvang in huis. Kortom, vanuit Gent is er zeker interesse om het WK Wegwielrennen te organiseren en wij gaan hierover graag in overleg met Minister Muyters en de KBWB.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.