“Ze storen de overwinterende vogels”: extra patrouilles in Gent tegen loslopende honden

“Ze storen de overwinterende vogels”: extra patrouilles in Gent tegen loslopende honden

Aan de leiband: zo hoort het op straat en in elk groengebied, met uitzondering van losloopweides. Foto: Getty Images

Gent -

Het aantal meldingen over loslopende honden in Gent is zo hoog, dat de Stad twee extra gemeenschapswachten inschakelt. Er komt ook een centraal aanspreekpunt. “Wie niet horen wil, moet voelen.”

In parken en groengebieden horen honden aan de leiband. Alleen in losloopweides kunnen viervoeters naar hartenlust ravotten. Maar heel wat baasjes lappen dat gebod aan hun laars. Omdat er steeds meer klachten binnenkomen, voert de Stad Gent haar controles op.

Er komt een centraal aanspreekpunt en vanaf de zomer worden twee extra gemeenschapswachten ingeschakeld. Die moeten niet alleen loslopende honden aanpakken, maar ook sluikstort, zwerfvuil en vandalisme.

GAS-boete

De focus ligt op de Bourgoyen en de Gentbrugse Meersen, waar de klachten het meest acuut zijn. Vorig jaar alleen al werden daar tachtig meldingen opgetekend.

“Maar het echte aantal inbreuken ligt wellicht nog een pak hoger”, zegt schepen voor Openbaar Groen Rudy Coddens (SP.A). “Daarom voeren we de repressie op. Wie niet horen wil, moet voelen.” Ook in het Parkbos en het park Claeys-Bouüaert zal meer worden gepatrouilleerd.

Na de paasvakantie volgt eerst nog een sensibiliseringsactie. “Veel baasjes snappen niet goed waarom een leiband nodig is,” zegt schepen van Milieu Tine Heyse (Groen). “Het leidt niet alleen tot incidenten met andere honden en kinderen, ze verstoren ook het leven van overwinterende vogels.”

Hardleerse baasjes riskeren een GAS-boete van 60 euro.

Externe links
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio