Radeloze passagiers springen van vleugel om te ontsnappen: “Ga weg van het vliegtuig, het gaat ontploffen!”

Radeloze passagiers springen van vleugel om te ontsnappen: “Ga weg van het vliegtuig, het gaat ontploffen! Video: Twitter

Honderden passagiers stonden zondagnacht doodsangsten uit toen er een probleem was met hun vliegtuig, nog geen uur na het opstijgen. De wanhopige passagiers sloegen helemaal in paniek en wilden zo snel mogelijk het vliegtuig verlaten, waardoor sommigen van hen via de vleugel naar beneden sprongen. De cabin crew schreeuwde intussen dat iedereen zo snel mogelijk moest wegvluchten: “Het vliegtuig gaat ontploffen!”

Een vliegtuig dat zondag van de Amerikaanse stad Phoenix naar Dallas zou vliegen, moest een uur na het opstijgen een noodlanding maken nadat passagiers en bemanningsleden een ongebruikelijke geur opmerkten. Passagiers voelden “hete lucht uit de airco komen” vlak voor het vliegtuig weer op de grond stond in de internationale luchthaven van Albuquerque en raakten volledig in paniek toen ze moesten evacueren.

“Ik kan nog steeds niet geloven dat ik aan boord van dat vliegtuig was”, schreef Brandon Cox op Twitter bij enkele video’s die hij van de noodsituatie maakte. “Als ik de beelden herbekijk, lijkt het allemaal zo onwerkelijk. Wat een nacht.” De geschrokken passagier filmde hoe zijn medepassagiers op de vleugel van het vliegtuig waren geklommen om te kunnen vluchten, terwijl mensen van de crew hen aanmaanden om terug te gaan en kalm te blijven.

Tot er plots iemand -volgens de media een bemanningslid - riep dat iedereen zich uit de voeten moest maken: “Ga weg van het vliegtuig, het gaat ontploffen!” In de verte zagen de passagiers op de vleugel hoe andere mensen via een opblaasbare glijbaan via de nooduitgang konden ontsnappen, terwijl ze overlegden hoe ze naar beneden moeten geraken. “Spring ik gewoon van de vleugel”, vraagt een paniekerige vrouw in het chaotisch beeldfragment.

“Koud, nat en verwarrend”

Southwest Airlines, de luchtvaartmaatschappij waarmee de passagiers vlogen, verklaarde dat de gezagvoerder van het toestel een noodsituatie had uitgeroepen nadat de bemanning de rare geur opmerkte. “Na een veilige landing, werden 140 passagiers geëvacueerd op een vrijgemaakte landingsbaan. Het vliegtuig zal in Albuquerque blijven tot het grondig is geïnspecteerd.” Volgens de brandweer van de luchthaven moesten twee mensen naar het ziekenhuis worden gebracht, maar het is niet duidelijk of ze ernstig gewond raakten.

“We raakten de grond erg hard”, aldus Cox, die enorm onder de indruk was van het incident. “Je ziet zo’n dingen in films, maar je denkt nooit dat zoiets kan gebeuren in het echt. Maar het belangrijkste is dat iedereen veilig is.” De man gaf wel toe dat hij enkele sms’jes naar familieleden en andere geliefden stuurde, waarvan “je hoopt dat je ze nooit moet sturen of zelfs uitspreken”. Een andere passagier was vooral verbaasd over het tekort aan nooduitgangen: “Je staat daar in het donker. Het is koud, nat en verwarrend en je vraagt je af of je nu echt moet springen.”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees