Dit is een exclusief artikel voor jou.
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

Aan deze ‘regels’ moeten daklozen zich houden, als ze in het Sint-Pietersstation willen slapen

Nieuwe winterprik voor de deur: hoe gaat Gent om met daklozen die op straat leven in zware omstandigheden?

Aan deze ‘regels’ moeten daklozen zich houden, als ze in het Sint-Pietersstation willen slapen

Foto: fvv

Gent -

Met een nieuwe winterprik voor de deur dit weekend, houden de Gentse straathoekwerkers zich paraat om opnieuw op zoek te gaan naar dakloze mensen die op straat leven. Ze worden naar de nachtopvang begeleid, of kunnen in uitzonderlijke situaties in het Sint-Pietersstation slapen. Daarvoor zijn wel enkele regels opgesteld.

“In geval van overbezetting van de nachtopvang, zullen de securityagenten de aanwezigen bij de sluiting van het station niet buitenzetten. Betrokkenen dienen zich dan de afspraken na te leven: op een afgesproken locatie blijven, de witte banken in de wachtzaal, geen alcohol of drugs gebruiken, niet roken, geen honden bij zich hebben en zich niet ‘installeren’.”

Dat zijn de “afspraken” waaraan daklozen zich moeten houden als ze tijdens de koude wintermaanden de nacht willen doorbrengen in het Gentse Sint-Pietersstation. Zo staat het in een schriftelijk antwoord dat de Gentse burgemeester Daniël Termont deze week uitstuurde.

Overnachten in het stationsgebouw wordt meestal niet toegestaan. Elke avond, als de laatste treinen zijn uitgereden, wordt de stationshal afgesloten en leeggemaakt. Maar in gevallen waar het buiten vriest, stormt of sneeuwt én er geen plaats meer is in de Gentse nachtopvang – wat de voorbije maanden meermaals het geval was – wordt het uitzonderlijk toch toegestaan.

De securitymensen van Securail blijven in die gevallen de hele nacht in het station. Er is bovendien camerabewaking in de stationshal.

Zakman

De situatie van enkele honderden daklozen in Gent baart zorgen. Zo zijn veertig extra crisisbedden in de nachtopvang al verlengd, uit vrees dat tientallen mensen anders op straatbelanden.

Termont kreeg er een vraag over in de gemeenteraad. Met een nieuwe koudeprik voor de deur en berichten over gemeenten die daklozen willen arresteren als ze op straat blijven slapen bij vrieskoude informeerde SP.A-gemeenteraadslid Guy Reynebeau naar de aanpak in Gent.

“Er zijn in Gent geen bijzondere politiepatrouilles specifiek naar daklozen die buiten overnachten”, zegt Termont. “De politie biedt de daklozen wel hulp aan en wijst hen op de mogelijkheden om nachtopvang te genieten.” De locatie van bekende daklozen zoals ‘zakman’, die systematisch opvang of hulp weigert, worden opgenomen in de politiepatrouilles.

De daklozen aanspreken, is een klus voor straathoekwerkers. Die gaan tijdens vriesperiodes ’s nachts langs de bekende plekken waar daklozen zich schuil houden in Gent. Ze treffen tussen de vijf à tien mensen aan, volgens de burgemeester. De straathoekwerkers delen slaapzakken en dekens uit en schakelen een dokter in, als de toestand zorgwekkend is.

Termont: “Er zijn ook mensen aangetroffen die sliepen in voertuigen, kelders, berghokken, wassalons, inkomhallen van banken,… en niet in de nachtopvang terecht kwamen. Aan deze mensen werden dekens en slaapzakken bezorgd.”

“De straathoekwerkers trachten de betrokkenen te motiveren om naar de nachtopvang te gaan of naar het Sint-Pietersstation waar het winterplan werd opgestart. Sommigen kunnen zij overtuigen, anderen weigeren. Maar als kinderen worden aangetroffen en men weigert om naar de nachtopvang te gaan, nemen de straathoekwerkers onverwijld contact op met politie en parket.”

Het beste van Enkel voor abonnees