Plugstreets Gent-Wevelgem doen nu al stof opwaaien: Puck Moonen en Eli Iserbyt verkenden

Plugstreets Gent-Wevelgem doen nu al stof opwaaien: Puck Moonen en Eli Iserbyt verkenden

Foto: STEFAAN BEEL

De Plugstreets, een eerbetoon aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, in Gent-Wevelgem leverden vorig jaar prachtige beelden op dankzij het opwaaiende stof. Ook dit jaar deden de onverharde stroken al stof opwaaien want Puck Moonen en Eli Iserbyt verkenden woensdag de Plugstreets. Op 25 maart is het tijd voor de 80ste editie van Gent - Wevelgem, ook het parcours voor de vrouwen bevat dit keer Plugstreets. De Nederlandse Puck Moonen kijkt er alvast naar uit: “Het doet mij denken aan Strade Bianche, ik vind die onverharde stroken echt super vet.”

De onverharde Plugstreets zijn een eerbetoon aan de slachtoffers die in de Westhoek vielen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Britten noemden het dorpje Ploegsteert, een deelgemeente van de Waalse stad Komen-Waasten, 'Plug Street'. In de buurt van Ploegsteert zijn er verschillende begraafplaatsen van geallieerden uit de Eerste Wereldoorlog. Ongeveer 600.000 soldaten stierven in de Westhoek.

Vorig jaar testte de organisatie van Gent-Wevelgem de Plugstreets een eerste keer bij de mannen. Net zoals vorig jaar zijn er in het parcours tussen de twee beklimmingen van de Kemmelberg drie stroken opgenomen in het parcours. In totaal zijn de stroken ongeveer vijf kilometer lang. In de editie van 2017 klopte Greg Van Avermaet Jens Keukeleire in een sprint met twee. De Plugstreets leverden toen mooie beelden op dankzij het opwaaiende stof.

<I>Plugstreets</I> Gent-Wevelgem doen nu al stof opwaaien: Puck Moonen en Eli Iserbyt verkenden
Gent-Wevelgem 2017. Foto: Photo News

Ook vrouwen en beloften over Plugstreets

Dit jaar mogen ook de vrouwen en de beloften zich eraan verwachten. De Nederlandse Puck Moonen kijkt er alvast naar uit. “Ik vergelijk het met de onverharde stroken van Strade Bianche twee weken geleden. Dat was echt super vet om over te rijden. Ik hoop dat de Plugstreets er slecht bijliggen, dat ligt mij het beste. In Strade zag ik veel rensters in de remmen knijpen toen we over de onverharde stroken reden, terwijl ik er gewoon zonder schrik over vlamde”, aldus de renster van Lotto Soudal Ladies.

Samen met haar partner, wereldkampioen veldrijden bij de beloften Eli Iserbyt, verkende Moonen tijdens een tocht van 65km de Plugstreets. Vorig jaar trok ex-veldrijder Zdenek Stybar stevig door op de stroken, volgens Isberyt, die overigens niet deelneemt aan Gent-Wevelgem, rijden veldrijders er makkelijker over en zullen de Plugstreets opnieuw voor nervositeit zorgen. “We zijn het gewoon om eens in een putje te rijden of om een keer over een steen te springen. Ik denk wel dat het peloton opnieuw nerveus zal zijn als de stroken eraan komen.”

<I>Plugstreets</I> Gent-Wevelgem doen nu al stof opwaaien: Puck Moonen en Eli Iserbyt verkenden
Vorig jaar won Greg Van Avermaet voor Jens Keukeleire. Foto: Photo News
Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.