Met honderd in één cel in nieuw gerechtelijk gebouw

Van buitenaf zou je niet zeggen dat het om een politiegebouw gaat. Foto: if

Brussel / Sint-Jans-Molenbeek -

De politiezone Brussel-West heeft woensdag het nieuwe gerechtelijke gebouw ingehuldigd. In het gebouw, vlak naast het stadion van RWDM, zijn 130 werknemers aan de slag.

“Dit is geen commissariaat”, zegt politiewoordvoerder Johan Berckmans formeel. “Mensen kunnen hier geen klacht indienen.” Van aan de buitenkant valt het inderdaad nauwelijks op dat het nieuwe gebouw van de politiezone Brussel-West (Sint-Jans-Molenbeek/Jette/Ganshoren/Koekelberg/Sint-Agatha-Berchem) gevuld zit met politiemensen. Het gaat dan ook om een gerechtelijk gebouw.

Inhuldiging

Sinds eind vorig jaar trokken de diensten jeugd en gezin, de lokale recherche, ECOSOC (bevoegd voor financiële dossiers, nvdr.), het lokaal informatiekruispunt huizen en de anti-banditisme brigade met mondjesmaat in hun nieuwe stek. Nu iedereen gesetteld is, was het tijd voor de officiële inhuldiging.

Alle betrokken burgemeesters, parketmagistraten en de leden van de geïntegreerde politie daagden op voor de opening. Nadien gaf korpschef Bertrand Vols een rondleiding in het nagelnieuwe gebouw. Het was meteen één van zijn laatste officiële plechtigheden: op 1 april verlaat hij het korps voor een plekje binnen het Europees Bureau voor Fraudebestrijding.

Zes miljoen euro

Het nieuwe gebouw kost zo'n zes miljoen euro en is liefst 4.500 vierkante meter groot. Het bestaat uit zeven verdiepingen, waaronder twee kelders met een cellencomplex, acht individuele cellen en een collectieve cel waar honderd personen inpassen. Die cel zal bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden bij arrestaties bij een uit de hand gelopen betoging. Het gebouw is ook uitgerust met ultramoderne technologieën zoals telefoontapkamers en beeldanalyselokalen. Het gebouw kreeg dankzij enkele duurzame ingrepen ook het label van Voorbeeldgebouw van Leefmilieu Brussel.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees