Nutella draait niet meer rond de pot: zoveel suiker en palmolie zit er in de chocopasta

Nutella draait niet meer rond de pot: zoveel suiker en palmolie zit er in de chocopasta

Foto: Shutterstock

De Italiaanse producent Ferrero was altijd vaag over de exacte samenstelling van hun pot Nutella-choco. Volgende week komt daar verandering in: in een nieuwe campagne worden de ingrediënten onthuld. Dat meldt de Franstalige Belgische krantengroep Sud Presse.

In ons land worden jaarlijks dertien miljoen potten Nutella-chocopasta verkocht. Dat zijn 24 potten per minuut. De cijfer spreken voor zich: de Belg eet graag een boterham met choco. Maar de voorbije jaren kreeg de pasta veel kritiek over zich heen omdat Ferrero veel palmolie gebruikt. Dat is een verzadigd vet dat de chocopasta een gladde textuur geeft, maar volgens de Hoge Gezondheidsraad slecht is voor de gezondheid omdat middel het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk vergroot.

De helft suiker

Vanaf volgende week trekt het bedrijf de transparante kaart en laat het in een nieuwe campagne weten hoe de pasta is samengesteld. Het motto: “Wij draaien niet rond de pot”. Een pot choco bestaat voor 50 procent uit suiker, 20 procent palmolie, 13 procent hazelnoten, 8,7 procent melkpoeder, 7,4 procent cacao, 0,48 procent vanilline (chemische verbinding) en 0,02 procent Lecithine (een mix van fosfolipiden en olie uit eierdooiers, koolzaad, melk en soja). “We maken een genotsproduct, geen dieetproduct”, reageert kwaliteitsmanager van Ferrero Benelux in La Capitale. De producent schenkt met de actie aandacht aan de oorsprong van de zeven ingrediënten, zo komt de suiker voor de volle honderd procent uit lokale suikerbieten. Voor de palmolie worden dan weer geen bomen gekapt en de melk komt uit Europa. Tegen 2020 moeten de hazelnoten volledig traceerbaar zijn, de cacao volledig duurzaam.

Koffielepel choco

De campagne bevat ook richtlijnen om choco te eten. “Iedereen moet de choco p een verantwoordelijke manier consumeren. We raden dan ook niet aan om elke ochtend een boterham met choco te eten. Een gevarieerde voeding is belangrijk.”, klinkt het nog. Toch een boterham met choco eten? Dan is aanbevolen hoeveelheid pasta per boterham 15 gram. “Dat is ongeveer zoveel als een koffielepeltje”, voegt Spampinato eraan toe.

Corrigeer