Student slaakt noodkreet: “Al acht kennissen aangevallen in Overpoort”

Student slaakt noodkreet: “Al acht kennissen aangevallen in Overpoort”

Foto: Archief/FVV/IF

Gent -

Worden studenten op weg naar hun kot na een nachtje uit in de Overpoort, systematisch opgewacht door agressieve bendes? Maandagnacht nog werd een 19-jarige student geneeskunde zwaar toegetakeld aan de hand met een gebroken fles.

Jan-Willem Bogaert, een 21-jarige student bedrijfsmanagement uit Sint-Amandsberg, is het kotsbeu. “Sinds de kerstperiode zijn nu al acht studenten uit mijn persoonlijke kennissenkring zonder reden zwaar aangevallen in en om de Overpoort”, zegt hij. “Sommigen durven er zelfs geen stap meer zetten.”

Jan-Willem heeft de indruk dat het gaat om kleine groepjes allochtonen die bewust naar de Overpoort afzakken om een gevecht uit te lokken. “Ze dagen uit en als iemand iets terugzegt, baf!, halen ze uit.”

Student slaakt noodkreet: “Al acht kennissen aangevallen in Overpoort”
Jan-Willem Bogaert: “De feiten gebeuren vooral in de straten rond de Overpoort waar minder politiecontrole is” Foto: dvh

Zelf maakte hij het mee in de vroege ochtend van 16 februari toen hij in de Kunstlaan tot twee keer toe een slag kreeg van twee mannen die passeerden in een gehuurde Mercedes. De 19-jarige bestuurder uit Waregem reed kort daarna ook nog een 49-jarige fietsster omver in de Sint-Pietersnieuwstraat. Hij liet de zwaargewonde vrouw achter en pleegde vluchtmisdrijf. Hij werd aangehouden.

Gebroken kaak

Begin deze week waren drie vrienden van Jan-Willem aan de beurt. “In de nacht van maandag op dinsdag raakten ze bij het verlaten van café Pallieter slaags met een groepje van vijf. Een van de studenten kreeg daarbij een steek in de hand met een glasscherf. De wonde moest met negen hechtingen worden gedicht.”

“En dan ken ik nog iemand die tussen kerst en nieuw zo hevig werd toegetakeld dat zijn kaak op twee plaatsen werd gebroken en acht weken moest revalideren.”

Te weinig meldingen

Student slaakt noodkreet: “Al acht kennissen aangevallen in Overpoort”
Een student geneeskunde werd afgelopen maandagnacht zonder reden gestoken in de hand met een gebroken fles. De steekwonde aan de hand moest met negen hechtingen worden gedicht. Foto: rr

Jan-Willem ziet een patroon in de verschillende gevallen van agressie: “De slachtoffers kennen hun aanvallers niet en weten ook niet waarom ze slaag kregen. Er wordt niets gestolen, het gaat de daders enkel om het vechten. Vaak gebeuren de feiten tussen 4 en 6 uur ’s ochtends in de straten rond de Overpoort bij studenten die na de uitgang naar hun kot wandelen.”

Tim Joiris, die zelf twee horecazaken uitbaat in de Overpoort, heeft geen weet van kleine bendes die bewust boel zoeken. “Veel personeel is opgeleid om met agressie om te gaan”, zegt hij. “Bovendien wordt de straat grondig gecontroleerd door de politie. Maar in de straten rond de Overpoort, is die controle veel minder. Dat kan een werkpunt zijn voor de politie.”

De politie zelf roept op om alle gevallen van agressie te melden. “Dat gebeurt nog te weinig”, aldus woordvoerder Matto Langeraert.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees