In deze kerk wordt zondag voor de laatste keer mis gehouden

In deze kerk wordt zondag voor de laatste keer mis gehouden

Miche Van Eetvelde (links) namens het kerkbestuur en Mieke Laureys, dochter van architect Victor Laureys, voor de kerk. Foto: ies

Lokeren -

Bijna veertig jaar nadat de Sint-Jozefkerk op de wijk Spoele werd ingewijd, wordt komende zondag voor de laatste keer een eucharistieviering opgedragen. Het gebouw krijgt een nieuwe bestemming.

“Mijn vader zaliger heeft dit gebouw samen met zijn collega-architect Willy Dierick ontworpen”, herinnert dochter Mieke Laureys zich. “Het gebouw wordt door Erfgoed Vlaanderen omschreven als een voorbeeld van moderne architectuur na de Tweede Wereldoorlog. Zowel door de stijl als de gebruikte materialen heeft het een uitstraling die eigen was aan die tijd. In die zin zou het jammer zijn dat door allerhande verbouwingen of andere ingrepen de ziel van het gebouw verloren zou gaan”, aldus Laureys, die hoopt dat het stadsbestuur daar rekening mee wil houden bij de herbestemming.

Na zondag worden er in de kerk geen erediensten meer gehouden. “We nemen met spijt in het hart afscheid van onze kerk”, vervolgt Miche Van Eetvelde namens het kerkbestuur van de Sint-Jozefparochie Spoele. “Hier is altijd een heel levendige liturgische groep aan de slag geweest. Onder leiding van voorzitter Benoit Van Eetvelde en secretaris Myriam Samson hebben we er alles aan gedaan om de erediensten altijd zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Maar het kerkbezoek daalt en dus hebben we er wel begrip voor dat in het kerkenplan geen plaats meer was voor onze kerk.”

Kinderopvang en vergaderruimte

Het stadsbestuur wil het gebouw kopen van het bisdom om het te gebruiken voor openbaar nut. “Nu al wordt een deel van het gebouw gebruikt als vergaderlokaal voor verenigingen. Maar we willen er ook buitenschoolse kinderopvang en een deel van de tekenacademie in onderbrengen. Concrete plannen zijn er nog niet. Er is nog geen ontwerper aangesteld”, aldus schepen van Kinderopvang Sabine Van Rysselberghe (Open VLD).

Zondag om 17.30 uur wordt voor de laatste keer mis gevierd. Aansluitendis er een drink, aangeboden door het kerkbestuur.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio