Aantal ongevallen bepaalt plaats op lijst: Dampoort helemaal bovenaan

Dampoort is het gevaarlijkste: 17 Gentse kruispunten op nieuwe ‘zwarte lijst’

Dampoort is het gevaarlijkste: 17 Gentse kruispunten op nieuwe ‘zwarte lijst’

Foto: fvv

Gent -

Zeventien kruispunten in Gent staan op de nieuwe ‘dynamische’ zwarte lijst met gevaarlijke kruispunten, die woensdag is gelanceerd. Hoe meer ongevallen er gebeuren, hoe hoger het kruispunt op de lijst komt. Dat betekent echter niet dat er overal ook snel oplossingen komen.

De Dampoort krijgt een score van 42 punten op de nieuwe dynamische lijst met gevaarlijke kruispunten, die woensdag werd bekendgemaakt door het Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid.

Die score wordt bepaalde aan de hand van ongevallencijfers. Viel er de laatste drie jaar een dode, dan krijgt het kruispunt vijf punten. Een zwaargewonde is goed voor drie punten. Een lichtgewonde voor één punt. Slechts zes andere kruispunten in Vlaanderen scoren nóg slechter dan de Dampoort.

De Vlaamse regering wil met de lijst afstappen van de oude zwarte lijst en “korter op de bal” kunnen spelen. Elk jaar zullen de kruispunten worden herberekend, op basis van de nieuwe ongevallencijfers. Het gaat wel enkel om locaties op gewestwegen, niet op lokale wegen.

Jaren wachten

Een hoge plaats op de lijst garandeert echter geen snelle oplossingen. Aan de Dampoort bijvoorbeeld zijn enkele quick wins gedaan, kleine aanpassingen zoals het plaatsen van verkeerslichten voor fietsers en voetgangers en het herschilderen van markeringen. Vlakbij de Dampoort is wel gestart met een tunnel onder de treinsporen, voor fietsers en voetgangers.

Maar op een volledige heraanleg is het er nog jaren wachten. Er loopt momenteel een studie naar de kostprijs van de twee grote opties: een tunnel of een nieuw kruispunt.

Het op één na slechtst scorende kruispunt van Gent is de oversteekplaats op de Land van Waaslaan, ter hoogte van de Pilorijnstraat (foto hieronder). Daarover meldt de Vlaamse regering dat “de structurele oplossing is bekend en wordt uitgewerkt”.

Dampoort is het gevaarlijkste: 17 Gentse kruispunten op nieuwe ‘zwarte lijst’
Foto: DVH

De gevaarlijkste top drie in Gent wordt vervolledigd door het kruispunt van de Antwerpsesteenweg met de Orchideestraat in Oostakker, waar twee weken geleden de zestienjarige Nikita om het leven kwam. Ook daarover klinkt het dat er quick wins werden bepaald.

Dit zijn alle zeventien Gentse kruispunten die op de dynamische zwarte lijst staan, in afnemende volgorde van ‘prioriteit’:

? Dampoort

? Land van Waaslaan - Pilorijnstraat

? Antwerpsesteenweg - Groenstraat - Orchideestraat

? Forelstraat - Heernislaan

? Evergemsesteenweg - Eversteinlaan- Industrieweg - Zeeschipstraat

? Bevrijdingslaan - Brugsesteenweg - Rooigemlaan

? Kennedylaan - Smishoekstraat

? Heuvelpoort

? Antwerpenplein - Land van Waaslaan

? Charles de Kerchovelaan - IJzerlaan - Kortrijksepoortstraat

? Antwerpsesteenweg - Achtenkouterstraat - Hollenaarstraat

? Blaisantvest - Muidelaan/Muidepoort - Neuseplein - Sint-Salvatorstraat - Voormuide

? Pantserschipstraat - Wondelgemkaai - Zeeschipstraat

? Binnenring-Drongen - Brugsevaart - Industrieweg/R4

? Eedverbondkaai - Holdaal - Ijzerlaan

? Kennedylaan - Energiestraat - Lange Mate

? Land van Waaslaan - Engelbert van Arenbergstraat

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio