Smalle stoep wordt door werken nog smaller: “Dit is levensgevaarlijk!”

Zottegem -

Eerst prees Nicole Goor zich gelukkig: door de werken in de Godveerdegemstraat zou haar te smalle trottoir verbreden. Tenminste, dat dacht ze. In plaats van breder werd het zelfs nog smaller.

In de Godveerdegemstraat worden een verse asfaltlaag en nieuwe boordstenen aangebracht. Het was weliswaar niet de bedoeling dat de trottoirs zouden versmallen, maar dat blijkt nu toch het geval. Dat heeft grote gevolgen voor vier huizen, waaronder dat van Nicole. Zij moet het nu stellen met een stoep van amper zestig centimeter breed.

“Dit is echt belachelijk smal”, zegt ze. “En levensgevaarlijk. Als ik buiten kom, moet ik opletten dat ik geen stap te veel zet want dan sta ik op straat. En ik moet je niet vertellen dat zo'n smal voetpad ook voor andere dingen zeer onpraktisch is. Ik ben suikerpatiënte en de kans is reëel dat ik ooit in een rolstoel beland. Het zal mij benieuwen hoe dat ik in hemelsnaam daarmee op dit voetpad moet manoeuvreren. Zelfs de vuilniszak of groene bak buitenzetten, kan niet meer. Ik begrijp echt niet hoe zoiets kan. Zeker als je bedenkt dat ik er voor de werken ook al zoveel over geklaagd heb.”

Wettelijk niet oké

Dirk Minnaert van oppositiepartij Open VLD treedt Nicole bij. “Het is levensgevaarlijk om je huis te verlaten. Voetgangers kunnen zich amper veilig voelen. Rolstoelgebruikers of mensen met een kinderwagen al zeker niet. Wettelijk gezien is deze situatie dan ook niet oké. Wegen voor voetgangersverkeer smaller dan 1,5 meter mogen aangelegd worden in straten met een rooilijnbreedte kleiner dan negen meter. Hier is die minimaal 10,8 meter. Ik begrijp echt niet dat hier geen rekening mee werd gehouden. Ik hoor dat er nu een oplossing komt, maar dat zal dan toch zijn omdat wij het punt op de agenda van de gemeenteraad hebben geplaatst.”

Oplossing

Schepen Peter Vansintjan (CD&V) erkent de fout. “Dit had inderdaad anders gemoeten. Na de klacht van Nicole zijn we onmiddellijk ter plaatse gaan kijken en hebben we de fout ingezien. We hadden er geen rekening mee gehouden dat de aanleg van de boordstenen het voetpad nog smaller zou maken. We zullen de nieuwe boordstenen over de lengte van de vier huizen afslijpen en het voetpad er verbreden tot 1,5 meter. Dat betekent een meerkost en dat is uiteraard jammer, maar laat ons toch vooral onthouden dat het geheel van de werken de Godveerdegemstraat beter zullen maken.”

Corrigeer

MEER NIEUWS