Iedereen gratis geveltuin dankzij Burgerbudget

© TSA

Gentenaars die een geveltuin willen, kunnen die vanaf nu gratis aanvragen bij de Geveltuinbrigade van het Gentse Milieufront. De winnaars van het Burgerbudget plantten gisteren hun eerste tuintje tegen de gevel van basisschool De Mozaïek in de Sint-Margrietstraat. “Onze missie? 500 geveltuintjes tegen 2019.”

Tuly Salumu

Drie tegels uit het trottoir halen en klimplanten of bloemen planten tegen de gevel van uw huis. Dat is de opdracht van een ploeg van twintig vrijwilligers van het Gentse Milieufront, waaronder ook vluchtelingen van ­Refu Interim. Met meer dan 1.500 stemmen was de Geveltuinbrigade de grote winnaar van het Gentse burgerbudget. Het initiatief kreeg van de Stad 91.747 euro om in ruim een jaar tijd 500 geveltuintjes aan te leggen. Gisteren werd het eerste plantje geplant tegen de gevel van basisschool De Mozaïek in de Sint-Margrietstraat.

“De bewoner of eigenaar moet niets betalen en staat alleen in voor het onderhoud”, zegt verantwoordelijke ­Steven Geirnaert. “Op die manier willen we iets doen aan het stedelijk hitte-eiland­effect. Heel wat Gentse wijken missen groen en koelen daardoor ’s nachts minder af. We richten onze pijlen voorlopig op de grootste pijnpunten: Sluizeken-Tolhuis-Ham, Sint-Amandsberg en Ledeberg. We willen een zo divers mogelijk publiek bereiken. Daarom starten we met een school.”

Kamperfoelies

De aandacht is groot: nu al zijn 250 van de 500 aangevraagde geveltuinen goedgekeurd. “Mensen contacteren ons en vervolgens komen wij langs met een bakfiets vol werkmaterieel, compost en planten. Kamperfoelies, druivelaars, blauwe regen of klimhortensia’s … Je kunt kiezen uit verschillende soorten. Op een halfuurtje is het werk klaar.”

De vrijwilligers hebben er alvast zin in. “Toen ik voor het eerst in Gent toekwam, was ik verbaasd dat er zo weinig groen was”, zegt universiteitsstudente Rabeya Sultana uit Bangladesh. “Ik geef met plezier wat uren van mijn vrije tijd op om daarin een verschil te maken.”