Ook VS en Frankrijk kiezen kant van Britten na vergiftiging spion, Rusland sneert dat Sherlock Holmes dit beter zou onderzoeken

Ook VS en Frankrijk kiezen kant van Britten na vergiftiging spion, Rusland sneert dat Sherlock Holmes dit beter zou onderzoeken

Brits ambassadeur Jonathan Allen en Amerikaans ambassadrice Nikki Haley overleggen tijdens de spoedzitting van de Veiligheidsraad. Foto: Anadolu Agency

Rusland is “verantwoordelijk” voor de vergiftiging van de vroegere Russische spion Sergej Skripal in Groot-Brittannië. Dat heeft de Amerikaanse VN-ambassadrice Nikki Haley woensdag tijdens een door Londen gevraagde spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gezegd.

“Wij denken dat Rusland verantwoordelijk is”, zei Haley, eraan toevoegend dat het “geen geïsoleerd incident is”. “Wij praten hier over het gebruik van chemische wapens door een lid van de Raad op het territorium van een ander lid van de Raad”, aldus de Amerikaanse ambassadrice volgens het Britse SkyNews.

“De VS zijn absoluut solidair met het Verenigd Koninkrijk”, zei de Amerikaanse diplomate. “Indien we niet meteen concrete maatregelen nemen om dit nu aan te pakken, zal Salisbury niet de laatste plaats zijn waar we scheikundige wapens gebruikt zien.... Dit is een bepalend moment”, zei Haley volgens NBC News.

Zonder rechtstreeks een Russische verantwoordelijkheid aan de kaak te stellen, zegde de Franse VN-ambassadeur François Delattre ook “de volledige steun” aan en “totale solidariteit van Frankrijk” met Londen toe.

Eerder op de dag had ook Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk gezegd te geloven dat Rusland achter de vergiftiging zit. De NAVO liet optekenen “diep bezorgd” te zijn over het eerste offensieve gebruik van een zenuwgas op het grondgebied van zijn militaire alliantie. Het bondgenootschap bood Groot-Brittannië zijn solidariteit en steun aan, en riep Rusland op de vragen van Londen te beantwoorden.

De Russische “ontkenning, afleiding en bedreigingen” zullen Groot-Brittannië niet afschrikken, zei de Britse ambassadeur Jonathan Allen. “Er is geen alternatieve conclusie dan dat de Russische staat verantwoordelijk is voor de poging tot moord” en voor het “bedreigen van het leven van andere Britse burgers in Salisbury”.

Werk voor Sherlock Holmes

Ook VS en Frankrijk kiezen kant van Britten na vergiftiging spion, Rusland sneert dat Sherlock Holmes dit beter zou onderzoeken
Russisch ambassadeur Vassilly Nebenzia tijdens de spoedzitting. Foto: Anadolu Agency

“Wij spreken niet de taal van ultimatums”, zei de Russische ambassadeur Vassilly Nebenzia in verband met de deadline die de Britse premier Theresa May had gesteld voor een antwoord van Moskou. De Russische diplomaat zei dat May een “hysterische atmosfeer” heeft geschapen door Rusland te beschuldigen.

Moskou heeft niettemin het Foreign Office een nota gestuurd met de vraag om stalen van de scheikundige substantie op te sturen en om een gezamenlijk onderzoek te vragen, zei Nebenzia. “Wij zijn beleefd.”

Hij suggereerde dat Sherlock Holmes misschien beter geplaatst zou zijn om het onderzoek te voeren dan Scotland Yard.

LEES OOK: Brits premier May zet 23 Russische diplomaten het land uit na moordpoging op spion: “Jullie zijn hier niet welkom”

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees