Minister Joke Schauvliege verleent toch vergunning voor windturbines

Minister Joke Schauvliege verleent toch vergunning voor windturbines

Een maquette van een van de twee turbines in verhouding tot de kerk van Viersel, zoals vorig jaar voorgesteld tijdens de door de bewoners georganiseerde infomeeting. Foto: kma

Zandhoven - Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) heeft in beroep nu toch een vergunning gegeven aan W-Kracht voor de bouw van twee windturbines naast het Albertkanaal in Massenhoven en Viersel.

Vorig jaar werden 888 bezwaarschriften ingediend omdat de windturbines aan Waterschap en Bisschoppenbos dicht bij huizen staan en de inplanting niet goed zou zijn. De gemeente Zandhoven volgde die redenering en gaf een negatief advies, waarop ook de provincie de vergunning weigerde. W-Kracht ging daarop in beroep. De Zandhovense burgemeester Luc Van Hove (CD&V) en de advocaat van de gemeente gingen in januari naar de gewestelijke omgevingsvergunningscommissie (GOVC) om het negatieve advies opnieuw te verdedigen in Brussel.

De GOVC volgde de gemeente in de argumentatie en maakte een negatief advies over aan de Vlaamse regering. “De match is nog niet afgefloten, maar in voetbaltermen staan we 3-0 voor”, liet de burgemeester in januari weten. Minister Joke Schauvliege (CD&V) heeft nu toch nog in blessuretijd vier keer gescoord en de vergunning verleend, mits enkele kleine restricties.

Het schepencollege kwam woensdag samen. “We hebben beslist om beroep aan te tekenen bij de Raad voor Vergunningsbetwisting”, zegt burgemeester Luc Van Hove (CD&V). “Er komt ook nog een bewonersoverleg.”

Ook de bewoners zelf kregen van hun advocaat het advies dat het zinvol is om binnen de 45 dagen in beroep te gaan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, gezien de impact op de omgeving en alle voorgaande negatieve adviezen. Het is het laatste dat ze nog kunnen doen. De windmolens gaven in 2017 aanleiding tot de oprichting van het actiecomité Rust in Zandhoven.

Vorige week raakte bekend dat naast de E34 in Zoersel bij de grens van Pulderbos een aanvraag voor twee windturbines met een tiphoogte van 200 meter gaat komen.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio