Gevel moet bewaard blijven en gebouw moet een deels publieke functie krijgen

Koper van oud gemeentehuis doet niet zomaar zijn zin

Koper van oud gemeentehuis doet niet zomaar zijn zin

Nadia Sminate: "Het oud gemeentehuis mag niet afgebroken worden." Foto: jhp

Londerzeel -

Het oud-gemeentehuis op de Markt wordt verkocht. Burgemeester Nadia Sminate (N-VA) hoopt dat er een horecazaak of winkelruimte in komt. “Maar de gevel moet bewaard blijven.”

Twee jaar geleden moest burgemeester Nadia Sminate (N-VA) het oud gemeentehuis op de Markt ontruimen.

Gevaar

”Volgens de brandweer was er gevaar voor elektrocutie en brand. En dus moest de post van het Rode Kruis verhuizen. Zij vonden onderdak in de loods van Jean Van Hoorebeeck. De trouwceremonies verhuisden naar de raadzaal van het Nieuw Administratief Centrum (NAC). De raadzaal werd verfraaid en feestelijker aangekleed.”

Dat maakt dat het oud gemeentehuis nu al ruim twee jaar leeg staat. En dat terwijl het gebouw voor heel wat Londerzelenaren een emotionele waarde heeft. “Velen zijn hier getrouwd, of kwamen hier voor administratieve zaken. Bovendien is de gevel mooi bewaard. We willen niet dat het gebouw (verder) in verval raakt en zoeken daarom een kandidaat-koper. Het gebouw afbreken, is uit den boze en ook de gevel en de trap moeten bewaard blijven. De koper moet ook zijn plannen kenbaar maken.”

Privéwoonst

“Er louter een privéwoonst van maken, kan niet. Het gebouw moet deels een publieke functie krijgen. Ik denk aan een winkel, restaurant of horecazaak.”

Het gemeentebestuur zal een gespecialiseerd bedrijf onder de arm nemen om de verkoop te begeleiden. Sminate: “Iedere kandidaat-koper zal een ontwerp kunnen indienen. Niet alleen het hoogste, maar vooral het beste bod zal het halen. Wij willen absoluut dat het gebouw toegankelijk blijft voor het publiek. We hebben nu een schattingsverslag aangevraagd en hopen nog dit jaar te kunnen toewijzen.”

Meer duidelijkheid

Er is ook meer duidelijkheid over ander gemeentelijk patrimonium. Zo werd beslist dat alle personeelsleden van het OCMW en gemeente in het kader van de integratie van die diensten in het NAC worden ondergebracht.

“Het huidige OCMW-gebouw wordt uitgebreid met een nieuwbouw. Op die site zullen de Gemeentelijke Muziekacademie, de bibliotheek en een nieuw cultuurcentrum komen”, gaat de burgemeester verder. “We hopen zeker tegen 2020 te kunnen bouwen. De nieuwbouw zal ook een besparing zijn. Momenteel huren we een gebouw van 1.200 m2 voor de bibliotheek. Dat kost ons jaarlijks 90.000 euro aan huur en verwarmingskosten. Het gebouw is een energievreter.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio