Als zelfstandig kapster én OCMW-mandataris kopjes knippen in OCMW-rusthuis? Dat mag

Menen -

De verkiezingen naderen, de insinuaties starten. Op de sociale media wordt geopperd dat een OCMW-raadslid onterecht zijn mandaat zou uitvoeren omdat ze als kapster aan de slag is in een OCMW-rusthuis. Terechte opmerking? Blijkbaar niet.

Met modder gooien of de nagel op de kop slaan. De grens is soms dun, maar een beetje factchecking kan die grens bepalen. Zeker nu de verkiezingen naderen, is alertheid op zijn plaats. In Menen is het spelletje al begonnen.

Voorzitter van de socialistische seniorenvereniging S-Plus Jean-Marie Lambrecht insinueerde - in eigen naam - op de sociale media dat OCMW-raadslid Marleen Becarren (Open VLD) ten onrechte deel zou uitmaken van de OCMW-raad. De reden? Omdat ze als zelfstandig kapster haar diensten verleent in het woonzorgcentrum Sint-Gerardus dat eigendom is van het OCMW. Hij noemde het raadslid niet bij naam, moeilijk was het niet om te achterhalen op wie hij doelde.

Lambrecht zegt dat zoiets niet kan. “Dat vind ik voor alle duidelijkheid al sinds haar benoeming in 2013”, zegt hij. “Wie in loondienst aan een stad, gemeente of OCMW verbonden is, mag wettelijk niet zetelen. Je zou mogen verwachten dat deze regel ook van toepassing is op zelfstandigen.”

Politiek moeilijk

Volgens Lambrecht kan deze situatie schijn van partijdigheid, persoonlijke voordelen en bijgevolg ook van belangenverstrengeling op-wekken. “Ik heb niets tegen de persoon op zich”, zegt hij. “Ze doet haar werk goed. Als OCMW-raadslid volgt ze bovendien ook trouw de gemeenteraden. Dat zie je nog weinig.”

Open VLD is alvast niet opgezet met de opmerkingen. Terecht zo blijkt, want wat OCMW-raadslid Becarren doet, is volkomen wettelijk. “Onze secretaris bekijkt de geloofsbrieven in eer en geweten. Bovendien bestaat de dienstenovereenkomst al van voor haar benoeming”, weet OCMW-voorzitter Renaat Vandenbulcke (N-VA). “En zelfs al begon dit pas na haar benoeming, ze doet niets verkeerd, al ligt dat politiek misschien iets moeilijker. Volgens de wet is het trouwens enkel de OCMW-voorzitter die zo’n overeenkomst niet mag sluiten.”

Kiesbureau in rusthuis

Volgens Lambrecht wringt het schoentje niet enkel daar. Hij lobbyt al een tijd om ook kiesbureaus in de woonzorgcentra te installeren, maar daar gaat het schepencollege niet op in. “Marleen Becarren is als kapster de geknipte figuur om volmachten los te weken bij haar klanten, zijnde de rusthuisbewoners.”

Vertrouwensband

De reinste onzin volgens Vandenbulcke. “We maken iedereen erop attent dat ze zich neutraal moeten opstellen”, klinkt het. Marleen spreekt niet tegen dat ze volmachten krijgt. “Als je iemand al jaren coiffeert, schept dat een vertrouwensband en dan kan het gebeuren dat je een volmacht krijgt. Meer moet daar echt niet achter gezocht worden.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio