Voorzitter gemeentelijke commissie neemt ontslag: “Waarom moet ik belastingen betalen en die vrijwillige sportcoach niet?”

Voorzitter gemeentelijke commissie neemt ontslag: “Waarom moet ik belastingen betalen en die vrijwillige sportcoach niet?”

Hubert De Clercq. Foto: jhp

Londerzeel -

Voorzitter van de Gecoro Londerzeel Hubert De Clercq nam donderdag na dertig jaar ontslag. De reden? “Ik kan dit niet als vrijwilliger blijven doen. Vijftig euro bruto én belast is echt een vuistslag in mijn gezicht.”

Hubert De Clercq neemt ontslag als voorzitter van de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (Gecoro) en hij laat er geen gras over groeien. “Ik stop met onmiddellijke ingang”, stond in zijn ontslagbericht. De Clercq wil met zijn ontslag een duidelijk signaal geven. “Het is een schande dat politiek België de vrijwilligers, die zich inzetten voor het lokale beleid, niet de voordelen geeft van een sportcoach en een klusser in de kantine”, zegt hij. “Als voorzitter van de Gecoro ontvang ik een bruto zitpenning van amper vijftig euro per zitting, waarop ik dan ook nog sociale bijdragen moet betalen.”

Vrijstelling

“Ik stelde onlangs vast dat vanaf 1 januari anderen onbelast tot vijfhonderd euro per maand mogen bijverdienen en dus genieten van een fiscale en sociale vrijstelling tot zesduizend euro per jaar. Dan hoeft het voor mij niet meer. Ik wil een duidelijke boodschap geven aan die zovele andere vrijwilligers, ook uit andere gemeenten, die niet kunnen genieten van zo’n riante vrijstellingen op fiscaal en sociaal vlak.”

Een voorzitter die na dertig jaar ontslag neemt, is opmerkelijk. Is er dan geen politiek motief? “Neen, ik wil me niet politiek engageren. Wel ga ik bij Radio Tamara uit Steenhuffel enkele debatten doen”, zegt De Clercq. “Mijn ontslag steunt niet op politieke redenen. Ik wil uitdrukkelijk een signaal geven aan de hogere beleidsverantwoordelijken dat ik het onaanvaardbaar vind dat wij, als ongebonden burgers die als vrijwilliger mee gestalte willen geven aan het lokaal beleid, in de kou blijven staan. Dit terwijl voor andere categorieën van vrijwilligerswerk wel fiscale en sociale vrijstellingen gelden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees