Philippe Gilbert: “Er moeten al wedstrijden met motortjes zijn gewonnen”

Philippe Gilbert: “Er moeten al wedstrijden met motortjes zijn gewonnen”

Foto: EPA-EFE

Philippe Gilbert verschijnt zaterdag niet anoniem aan de start van Milaan-Sanremo: de 35-jarige Ardennees wil er immers geschiedenis schrijven en heeft er zelfs een hashtag voor: #StriveForFive. Op de Italiaanse bodem zal hij wel moeten afrekenen met de wereldtop, maar dat stoort hem niet. Het enige wat de Ardennees hoopt, is dat de strijd fair zal verlopen. Dus zonder valsspelers, zoals renners die met motortjes in het frame rondrijden. Want zo zijn er in het verleden al wedstrijden gewonnen, weet Gilbert: “Het moét al gebeurd zijn”, zegt hij in het weekblad Humo.

Hoe groot acht Philippe Gilbert de kans dat er wedstrijden zijn gewonnen met motortjes in het frame? “Het moet al gebeurd zijn. Mensen komen het mij ook vertellen, maar bewijs het eens, hè. Zelf heb ik het alleszins nooit gedaan”, zegt hij in Humo.

Of hij de laatste jaren vragen had bij grote koersen? Zijn antwoord is veelzeggend. “Ja. Ik ben nu vijftien jaar profwielrenner en ik heb in totaal al 1.200 koersen gereden. Wel, ik heb misschien twee keer bewust van fiets gewisseld...”

Met zoveel woorden zegt hij het niet maar Gilbert lijkt hier duidelijk te verwijzen naar Fabian Cancellara in de beruchte Ronde van Vlaanderen van 2010, die hij won na een verbluffende demarrage op de Muur van Geraardsbergen. Cancellara wisselde toen twee keer van fiets.

Treedt Gilbert in de voetsporen van de allergrootsten?

 

laden.....

“Zelden was ik zo gefocust als nu.” Iedereen kent de doelen van de 35-*jarige Philippe Gilbert. Hij gebruikt er zelf een hashtag voor op sociale media: #StriveForFive. Die vijf duidt op de vijf Grote Monumenten in de koers, zijn Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije. Drie won hij er al, nu wil hij daar nog Sanremo en Roubaix aan toe voegen. Iets waar slechts drie renners al in slaagden, niet toevallig drie landgenoten: Eddy Merckx, Rik van Looy en Roger De Vlaeminck.

 

Philippe Gilbert: de Ronde van Lombardije (2009 en 2010), Luik-Bastenaken-Luik (2011) en de Ronde van Vlaanderen (2017).

Eddy Merckx: Milaan-Sanremo (1966, ’67, ’69, ’71, ’72, ’75, ’76), Ronde van Vlaanderen (1969, ’75), Parijs-Roubaix (1968, ’70, ’73), Luik-Bastenaken-Luik (1969, ’71, ’72, ’73, ’75) en de Ronde van Lombardije (1971, ’72)

Rik van Looy: Milaan-Sanremo (1958), Ronde van Vlaanderen (1959, ’62), Parijs-Roubaix (1961,’62, ’65), Luik-Bastenaken-Luik (1961) en de Ronde van Lombardije (1959)

Roger De Vlaeminck: Milaan-Sanremo (1973, ’78, ’79), Ronde van Vlaanderen (1977), Parijs-Roubaix (1972, ’74,’75, ’77), Luik-Bastenaken-Luik (1970) en de Ronde van Lombardije (1974, ’76).

LEES OOK: Kan Philippe Gilbert (35) Milaan-Sanremo nog winnen? Dit zeggen de kenners: “Zeker in de regen kan het, maar...”

“Op training al vaak gewonnen”

“De editie van vorig jaar bewijst dat je een massasprint kunt ontlopen in Sanremo”, stelt hij in Humo. “In 2008 kwam ik als eerste boven op de Poggio, maar mijn voorsprong was niet groot genoeg. Fabian Cancellara won toen. Kort na die wedstrijd was ik met vrienden op een wijn- en champagnebeurs, niet ver van Luik. We kochten er toen elk een stevige magnumfles en ik zei: ‘Als ik ooit Milaan-Sanremo win, dan drinken we die samen uit.’ In 2011 was het bijna prijs. We sprongen weg met een groepje op de Poggio en ik demarreerde op nog geen twee kilometer van de meet. Maar Filippo Pozzato haalde mij terug en Matt Goss won. Die magnumflessen staan nog altijd in de kelder van een vriend in Remouchamps.”

“ik ben misschien al honderd keer de Poggio opgereden. Die helling ligt dicht bij Monaco, waar ik woon. Op training heb ik Milaan-Sanremo al veel gewonnen (lacht). Dan rijd ik er mijn vrienden af en denk ik: ‘Ik ga winnen, ik ga winnen!’ Alleen aankomen op de Via Roma, dat is de ultieme droom.”

 

“Sagan is de sterkste”

Zijn grootste concurrent in Milaan-Sanremo én Parijs-Roubaix, is wellicht wereldkampioen Peter Sagan. “Hij is de sterkste renner van het peloton. Sterker dan Greg Van Avermaet? Veel sterker. Sagan kan alles. Hij is een fenomeen dat zich kan meten met de beste renners uit de geschiedenis van het wielrennen.”

LEES OOK: Philippe Gilbert heeft zaterdag een afspraak met de geschiedenis

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.