13 jaar wordt minimumleeftijd voor sociale media in ons land

De minimumleeftijd voor sociale media in ons land wordt 13 jaar. Daarmee volgt de regering een voorstel van staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld). Op Facebook, Snapchat en Instagram zullen vanaf 25 mei geen tieners onder de 13 jaar meer welkom zijn. Ook op Musical.ly, een muzikaal platform dat bij deze leeftijd razend populair is, mogen jonge kinderen geen profielen meer aanmaken.

Voor deze beslissing was er nog geen officiële leeftijdsgrens voor sociale media. Zo konden ook heel wat jongere kinderen ongestoord een profiel aanmaken op talloze netwerkplatforms.

13 of 16 jaar

“Op Europees niveau gaan allang stemmen op om een officiële leeftijdsgrens op te leggen. Lidstaten mochten nu zelf beslissen of ze die limiet op 13 of 16 jaar leggen”, vertelt Lotte Van der Stockt, woordvoerster van staatssecretaris voor Privacy, Philippe De Backer (Open VLD). “Na overleg met onder meer de Vlaamse kinderrechtencommissaris, minister van Media Sven Gatz (Open VLD) en de jeugdraden kiest onze regering nu voor dertien jaar. “

“Dat leunt volgens ons het dichtst aan bij de realiteit”, aldus Van der Stockt. “Onze tieners onder de zestien jaar zomaar de kans op aanwezigheid op sociale media afnemen, is volgens staatssecretaris De Backer in strijd met hun leefwereld. Digitaal is nu eenmaal het nieuwe normaal.” Statistieken van Child Focus tonen immers aan dat 83 procent van de 13-14-jarigen regelmatig inloggen op sociale media. In realiteit zitten ook veel jongere kinderen op sociale media, vooral op Snapchat en Musical.ly, maar dat wordt in de toekomst verboden.

Sanctionering en controle

De nieuwe regulering gaat van start op 25 mei. Alle toekomstige gebruikers op sociale media moeten dan een geboortedatum ingeven, die aantoont dat ze ouder zijn dan 13 jaar. “Als een platform zich niet aan deze regel houdt, dan kunnen zij gesanctioneerd worden. De boetes bedragen tot 4 procent van hun wereldwijde omzet. Dat is de enige manier om een miljardenbedrijf als Facebook tot actie te dwingen”, aldus Van der Stockt.

Mochten mensen toch merken dat er jongere kinderen op sociale media zitten, dan kunnen ze zich met klachten richten tot de hervormde privacycommissie. “Zij starten dan een onderzoek en een procedure op, om te zorgen dat de leeftijdsgrens intact blijft. In principe kan die commissie ook zelf op zoek gaan naar jeugd op sociale media. Ouders of hun kinderen zelf kunnen geen boetes krijgen, dat kan de bedoeling niet zijn. Maar we zullen wel benadrukken hoe belangrijk privacyvoorlichting bij jongeren is.”

Bewustwording

Voor staatssecretaris De Backer is de nieuwe limiet dan ook eerder een boodschap van bewustwording dan van sancties. “We moeten zorgen dat jongeren inzicht krijgen in sociale media om zo veilig internetgebruik te garanderen. We willen onze jongeren en hun ouders weerbaarder, beter geïnformeerd en met meer voorzichtigheid het internet op sturen.”

Jongeren volledig van sociale media bannen is niet opportuun, zo vindt de staatssecretaris. Daarom viel de keuze ook op een grens van 13 jaar, in plaats van 16 jaar. “Het is een beetje zoals in het verkeer. Je ziet dagelijks ongevallen gebeuren, maar dat wil niet zeggen dat je mensen dan niet in het verkeer laat komen. Integendeel: je leert hen wat voorrang van rechts betekent en je legt een minimumleeftijd voor een rijbewijs op. Zo willen we ook tewerkgaan bij sociale media”, besluit Van der Stockt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees