Boze ouders eisen schone lucht: “Dit gaat over de toekomst van onze kinderen”

Ouders en kinderen protesteren tegen de slechte lucht in Brussel. Foto: amg

Brussel -

Ruim 100 ouders en hun kinderen hebben vrijdagochtend aan de Vlaamsesteenweg geprotesteerd tegen de slechte Brusselse lucht. “Er moet een mentaliteitswijziging komen.”

LEES OOK: Luchtkwaliteit in Belgische scholen onrustwekkend: toegelaten norm voor stikstofdioxide wordt in 2 op 3 scholen overschreden

Eerder deze week maakte een Greenpeace-studie duidelijk dat de luchtkwaliteit aan de Brusselse schoolpoorten problematisch is.

Dat kwam hard aan bij de ouders van de Maria Boodschap basisschool aan de Vlaamsesteenweg in Brussel. Vrijdagochtend kwamen ze daar samen om te protesteren tegen de luchtvervuiling. Daarbij zetten ze ook een uur lang de straat af.

“Een halve dag volstond om heel wat bezorgde ouders van verschillende Brusselse scholen hiervoor samen te roepen”, initiatiefneemster Annekatrien Verdickt, zelf mama van drie kindjes.

Schokgolf

“Iedereen wist dat de luchtkwaliteit hier slecht is, maar toch creëren deze cijfers een schokgolf van verontwaardiging. Het is enorm confronterend: dit gaat over de toekomst van onze eigen kinderen.”

Annekatrien en de andere ouders vragen dringend maatregelen. “We moeten dringend anders denken over mobiliteit en de auto in het algemeen. Er moeten meer metingen gebeuren, schoolstraten gecreëerd worden en bomen aangeplant worden.”

Tranen

Katrijn Dehantschutter, ook moeder van drie, hoopt met haar aanwezigheid een schokeffect te creëren. “Ik heb mijn tranen moeten bedwingen bij het zien van de reportage over de Brusselse luchtkwaliteit. Ik woon 14 jaar in Brussel. Je voelt gewoon dat de lucht die ik en mijn kinderen inademen ieder jaar slechter wordt. Ik ben kwaad op de beleidsmakers.”

“Automobilisten krijgen telkens maar voordelen, terwijl de fietser in Brussel wordt gestraft. Wij ademen de slechte lucht in van personen die een bedrijfswagen en een tankkaart krijgen. De openbare ruimte moet eerlijk herverdeeld worden.”

Longproblemen

De aanwezige politici werden door de ouders aangesproken op de problematiek. “Er moet een mentaliteitswijziging komen en de infrastructuur moet ook aangepast worden”, vertelt ook moeder Els Van Hover.

“Je bent de slechte lucht in Brussel al gewoon, maar als je op vakantie bent in de bergen voel je een wezenlijk verschil. Mijn jongste heeft longproblemen, dus die vuile lucht begint echt wel persoonlijk te worden. Er zijn in deze stad zoveel mogelijkheden om de lucht properder te maken. De beleidsmakers moeten die mogelijkheden gewoon benutten.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees