Buren kalkoenkweker luiden alarmbel: “De stank is hier soms niet te harden”

Buren kalkoenkweker luiden alarmbel: “De stank is hier soms niet te harden”

De kalkoenkwekerij die de stank veroorzaakt werkt goed mee met de gemeente en hoopt snel een oplossing te vinden. Foto: sbr

Lichtervelde -

Een kalkoenkwekerij langs de ring veroorzaakt geurhinder in de buurt. Een aantal buren diende klacht in bij de gemeente. Binnenkort gaat de milieu-inspectie op zoek naar de oorzaak.

Al geruime tijd klaagt de buurt van de Koolskampstraat, de Wulleputstraat en de Beverenstraat over ernstige stank. Die slechte geur is er niet continu, maar op welbepaalde tijdstippen is de stank nauwelijks te harden. De nabijgelegen kalkoenkwekerij Lavens is volgens de buren de schuldige.

“Het is echt een walgelijke geur”, zeggen Elke en Mark, die al 25 jaar in de Wulleputstraat wonen. “Deze week was het opnieuw van dat. Vooral 's morgens ondervonden we heel veel last. Op sommige dagen dringt de geur zelfs door tot in onze slaapkamer. Tijdens de zomer buiten zitten, lukt ook niet wanneer de stank opkomt. Toch hebben wij geen problemen met de landbouwers. Vroeger werden er vlakbij varkens gekweekt en daar hadden we nooit problemen mee.” Volgens het echtpaar is de stank tijdelijk, maar komt hij wel meermaals per jaar terug. Bij zuidenwind zou de overlast erger zijn.

Erger geworden

Buurtbewoonster Sarah Den Baes bundelde een aantal reacties van omwonenden en overhandigde die aan het gemeentebestuur. Dat is zich bewust van het probleem en zoekt samen met de zaakvoerder naar een oplossing.

“Vroeger werd hier en daar wel eens een melding gemaakt van de stank, maar dat vertaalde zich nooit concreet in klachten”, zegt schepen van Milieu Steven Bogaert (CD&V). “We zijn met de gemeente al eens langs geweest bij het bedrijf om de problematiek beter te begrijpen.”

Oplossing zoeken

Daaruit blijkt dat kalkoenen een groeiperiode hebben van zestien weken. Daarna duurt het twee weken om ze te transporteren en de stallen te reinigen. Net dan stinkt het het meest. “We hebben de provincie op de hoogte gebracht en zij zal een inspecteur sturen naar het bedrijf. Die moet de juiste oorzaak bepalen. De zaakvoerder werkt goed mee. Hij hoopt dat er een oplossing gevonden kan worden.”

Maar niet alle buurtbewoners hebben last van de stank. “Ik woon hier nu al heel lang en heb nog nooit iets geroken”, zegt Gerard Vandeputte uit de Stegelstraat, vlak naast de Wulleputstraat. “Misschien heb ik wel het geluk dat de wind altijd goed zit voor ons.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees