Ooievaars brengen altijd goed nieuws... behalve in deze stad

Ooievaars brengen altijd goed nieuws... behalve in deze stad

Op de schoorsteen van de Sint-Jansvleugel (wit gebouw) zijn de ooievaars al druk in de weer. Foto: ddj

Damme -

Damme verkeert in de ban van de ooievaars. Na het koppel op het stadhuis vestigden zich nu ook twee dieren op de schoorsteen van het oude rusthuis in de Kerkstraat. Het gevolg: de plannen om het pand af te breken, worden resoluut uitgesteld. “We kunnen ze toch niet wegjagen van een zorgsite?”

Begin deze week werden in de Kerkstraat liefst drie koppels ooievaars gespot. Eén paar nestelde zich toen, net zoals vorig jaar, al knusjes op de schoorsteen van het stadhuis.

Daarmee werd het stadsbestuur, dat goedkeuring kreeg van monumentenzorg om volgende week een bouwwerkje te installeren, al op snelheid gepakt.

LEES OOK: VIDEO. Vorige winter zat stadhuis zonder verwarming door gevleugelde bezoekers, nu is er een betere oplossing

Een tweede koppel ooievaars bouwt momenteel een nest op de schoorsteen van de Sint-Jansvleugel van het oude rusthuis in diezelfde Kerkstraat. Dat gebouw maakt deel uit van de herbestemmingsplannen van de oude OCMW-site in het centrum. Het pand ruimt binnenkort plaats voor een nieuwbouw waar onder meer de dienst voor toerisme zal huizen.

Derde koppel

“We gingen die vleugel eigenlijk na het bouwverlof afbreken”, zegt OCMW-secretaris Marc Dalle. “Maar het Sint-Janshospitaal staat al sinds 1249 symbool voor de gastvrijheid in Damme. Een pak mensen vond er doorheen de eeuwen onderdak en verzorging, dus kunnen we het niet maken om de dieren weg te jagen.”

Mogelijk doet het derde koppel ooievaars de planning helemaal in het water vallen. “Die verkennen al een hele week één van de schoorstenen van de Sint-Margarethavleugel”, gaat Dalle verder. “Dat zal zeer waarschijnlijk uitmonden in een nest.” Op die plaats komen normaal een commerciële ruimte en vier duplexappartementen. “Ook voor de plannen met de Sint-Margarethavleugel wordt de timing bijgesteld tot de dieren weer zijn vertrokken.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees