Stad onderzoekt om van parking voormalig warenhuis Priba buurtparking te maken

Aantrekkingskracht Leieboorden slaat over op Onze-Lieve-Vrouwestraat

Aantrekkingskracht Leieboorden slaat over op Onze-Lieve-Vrouwestraat

Volgende week wordt in het schepencollege besproken wat er zal gebeuren met de voormalige parking Priba. Foto: loh

Kortrijk -

De Onze-Lieve-Vrouwestraat profiteert mee van de aanzuigkracht van de Leieboorden. Drie ondernemers openen er straks een zaak. De stad wil van de voormalige parking Priba een buurtparking maken zodat de bewoners van de straat er terechtkunnen.

Al jaren klagen de handelaars van de Onze-Lieve-Vrouwestraat in Kortrijk over leegstand in hun moeilijk te bereiken straat, zeker nu boekenhuis Theoria, een kapperssalon en een antiekzaak er wegtrokken. Allemaal verwezen ze naar de slechte mobiliteit als oorzaak.

Maar nu lijken de verlaagde Leieboorden verandering te brengen in de leegstand. In het café van het voormalige boekenhuis komt een horecazaak waar je met je kat terechtkan. Aan de overzijde is er bedrijvigheid in de voormalige kapperszaak. Daar vestigen zich twee interieurarchitecten.

Waar je vroeger het eethuis Bellino had, is er nu een speak-easy of fluisterbar. Het is een concept dat is overgewaaid uit Amerika. Binnenkijken kan niet en er is amper reclame te zien. Een kleine en intieme horecazaak wordt het dus.

En als groot toetje is er binnen afzienbare tijd de opening van een nieuw hotel in de straat, in het voormalige pand Clovis. “Daar verwachten we veel van”, klinkt het bij handelaar in de straat Ignace Van Canneyt.

Handelaar Davy Depaepe van Wauw juicht het ook toe. “Voor mijn part mag ons deel van de straat autovrij op voorwaarde dat alles is ingevuld. Dan komt er volk. Maar meestal doen ze het in Kortrijk omgekeerd.”

Ondertussen wil de stad Kortrijk van de voormalige parking Priba een buurtparking maken. “We bespreken dat maandag in het schepencollege en overleggen dan nog met de betrokkenen in de straat”, zegt schepen van mobiliteit Axel Weydts (SP.A).

“Deze parking is nu bestemd voor werknemers van de stad. Die zouden we doorverwijzen naar Buda. Of we dan nog in bewonersparkeren moeten voorzien bovengronds zullen we uitmaken na overleg.”

Plannen voor Sint-Vincentius

Handelaar Ignace Van Canneyt is het idee genegen. “Wij moeten zeker ruimte hebben voor wie komt winkelen in de straat. Handelszaken verdwijnen omdat er geen parkeerplaatsen zijn. De stad moet ook voortmaken met de nieuwe plannen voor het voormalige rust- en verzorgingstehuis Sint-Vincentius. Anders is het historisch centrum straks zo dood als een pier,” zegt Van Canneyt.

Schepen van bouwen en wonen Wout Maddens (Open VLD) komt met een plan voor de lege gebouwen van Sint-Vincentius. Daar komen pop-ups om uit te maken wat de toekomst kan zijn van deze gebouwen: slopen of verder gebruiken.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio