Lente is nog niet in zicht: koudste 17 maart in meer dan honderd jaar, en nog enkele zeer koude dagen op komst

Lente is nog niet in zicht: koudste 17 maart in meer dan honderd jaar, en nog enkele zeer koude dagen op komst

Foto: Lien Van der Biest

Het mag dan al bijna officieel lente zijn, een echt lentegevoel zit er voorlopig niet in. Vandaag kregen we al de koudste 17 maart in meer dan honderd jaar te verwerken, en er zit niet veel beterschap in: het kan ook volgende week nog licht sneeuwen, vriezen en regenen. En dat koudegevoel wordt er alleen maar groter op door een sterke noordoostenwind.

Met een maximumtemperatuur van 2,3 graden Celsius in Ukkel wordt zaterdag 17 maart 2018 de koudste 17 maart sinds 1909, toen 2,7 graden werd opgetekend. Dat is vernomen van David Dehenauw, weerman bij het KMI. De maximumtemperatuur werd overigens kort na middernacht opgetekend. Overdag waren de waarden negatief. “Het is geen absoluut record, maar als dagrecord geeft het aan dat de temperatuur abnormaal laag is.” Het is geen ‘ijsdag’, want het KMI beschouwt de temperatuur tussen 0 en 24 uur.

Zaterdagavond en -nacht kunnen er vooral in het zuiden van het land nog wat lichte sneeuwbuien vallen, het KMI verwacht lokaal 1 tot 2 cm sneeuw. Elders blijft het meestal droog met opklaringen en hoge wolkenvelden. Het gaat overal stevig vriezen met minima van -3 tot -7 graden. Het KMI waarschuwt dan ook voor gladheid op de wegen. Tot zondag 13 uur geldt in alle regio’s code geel. Deze situatie maakt het voetgangers en fietsers moeilijk zich te verplaatsen. Het wegverkeer wordt vertraagd en kan zelfs gevaarlijk worden. Hou daarom voldoende afstand en matig uw snelheid in het verkeer, aldus de waarschuwing.

Zondag wisselen zwaarbewolkte perioden af met opklaringen. In de zuidelijke landshelft kan tijdelijk wat lichte sneeuw vallen. Over het noorden blijft het overwegend droog. De maxima liggen tussen +2 graden in Vlaanderen en -3 graden op de Hoge Venen. Het koudegevoel wordt versterkt door een snijdende wind uit het oosten tot het noordoosten, met rukwinden tot 50 km/u. Ook morgen is trouwens een kouderecord mogelijk als we onder de 3,0 graden uit 1939 blijven.

LEES OOK. Het wordt -1, maar het zal voelen als -10 graden: alles over de late winterprik (N+)

Maandag blijft het zeer koud met maxima tussen 0 graden op de Hoge Venen en 4 graden in Vlaanderen. De noordoostenwind blijft matig tot vrij krachtig en vergroot het koudegevoel met gevoelstemperaturen tussen -1 en -4 graden. Het wordt wel meestal zonnig.

Lente is nog niet in zicht: koudste 17 maart in meer dan honderd jaar, en nog enkele zeer koude dagen op komst
Weerkaart dinsdag Foto: KMI

Dinsdagochtend vriest het nog op de meeste plaatsen, behalve aan de kust. We krijgen winterse buien die overgaan in regen. In de namiddag wordt het droog met opklaringen. De maxima zijn iets hoger en schommelen tussen +2 en +7 graden.

Woensdag wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af. Plaatselijk kunnen enkele buien vallen. Maxima tussen +2 en +7 graden.

Op het einde van de week en volgend weekend gaat het ’s nachts opnieuw vriezen in de Ardennen. Een depressie in de nabijheid van de Britse Eilanden gaat het weer bepalen. We verwachten perioden met regen of buien.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Het weer in België


meer...